Ropogós karfiolpizza recept, ketogén diétában is fogyasztható
A karfiolnak az egészséges táplálkozásban nagy szerepe van, mivel a benne lévő élelmirost, és bizonyos kéntartalmú összetevők- a többi káposztafélékhez hasonlóan- védelmet nyújthatnak egyes betegségekkel szemben. Továbbá a növény C-vitamin tartalma is jelentős. A szokásos karfiol leves és rakott karfiol helyett próbáld ki most ezt a receptet. Nem fogsz csalódni! 🙂
Karfiolpizza recept:
Hozzávalók:
- 1 közepes karfiol (kb. 500 g)
- 100 g mandulaliszt
- 100 g apró szemű zabpehely
- 2 tojás
- 2 evőkanál mediterrán fűszerkeverék
- friss bors és himalája só
- olívaolaj
A FELTÉTHEZ:
- 200 g paradicsompüré (üvegből)
- 1 vöröshagyma
- 6 paradicsom
- 1 üveg articsóka
- 1 db bivalymozzarella
- kisebb darab pikáns kecskesajt
- maréknyi rukola, finomra vágva
- 1 evőkanál mediterrán fűszerkeverék
Így készítsd:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljük ki a tepsit sütő- papírral, és tegyük félre. Távolítsuk el a karfiol leveleit és a kemény szárakat. Robotgépben aprítsuk a rózsákat finomra, rizsszem nagyságú darabokra. Verjük fel a tojásokat. Keverjük össze a karfiolt a többi hozzávalóval a tojást kivéve. Formázzunk egy kis gödröt a tészta közepében, és öntsük bele a felvert tojásokat. Keverjük át jól egy villával. Az így kapott tészta nedvesebb, mint a normális pizzatészta. Szedjük át a tepsire, és az ujjainkkal nyomkodjuk tég lalap formájúra, a széle kunkorodjon fel. A vastagsága kb. 1 cm legyen.
Helyezzük a sütőbe kb. 20 percre, amíg a felkunkorodó részek megbarnulnak. Közben vágjuk fel a paradicsomot. Aprítsuk fel a hagymát, és itassuk le az articsókát. Vágjuk kisebb darabokra a mozza- rellát és a kecskesajtot. A 20 perc elteltével vegyük ki a pizzát a sütőből, és kenjük meg paradicsompürével. Fedjük be a pizzát a paradicsom mal és a feltét többi részével, a rukolát kivéve. Szórjuk meg jól a füszerkeverékkel. Tegyük vissza a sütőbe 15 percre. Tálalás előtt szórjuk meg rukolával és olívaolajal.

További receptek:

Mi az a rezisztens keményítő?

Autentikus indiai csirke byriani, ahogy mi szeretjük

Dél-indiai halas curry

Mennyei finom ketogén krémek, szószok, mártások (5 recept)

Fantasztikus pulykaburger avokádókrémmel, 2 variálható recept, amit imádni fogsz!

Fűszeres karfiolrizs, 1 vegán köret, amely alacsony szénhidrát diétában is bátran fogyasztható!
Gyere el a kávézómba!
Kedvenc fűszereim, gyógynövényeim:
Jártál már a kávézómban?
Lecsekkoltad már a webáruházam?
Karfiol fogyasztás előnyei
1. Rák elleni hatás
A karfiol szulforafánt tartalmaz, ami egy kéntartalmú vegyület. Kimutatták róla, hogy megöli a rákos őssejteket, ezáltal pedig lassítja a tumor növekedését. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a rák őssejtek megfékezésének fontos szerepe lehet a daganatos betegségek feletti ellenőrzés megszerzésében.
De azt is kimutatták, hogy a karfiol a kurkuma hatóanyagával, a kurkuminnal együtt segíthet megelőzni és kezelni a prosztatarákot. A szulforafán pedig csökkentheti a kémiailag indukált emlődaganatok kialakulását az állatkísérletek szerint, gátolja továbbá a humánemlőráksejtek növekedését a sejtenyészetekben, ami a sejtek pusztulásához vezet. A karfiolban megtalálható izocianátok is rákellenes hatásúak.
2. Javítja a szív egészségét
A szulforafán jelentősen javítja a vérnyomást és a vesefunkciókat is. A tudósok úgy vélik, hogy a szulforafán előnyei kapcsolatosak a DNS-metiláció javulásával (ez a DNS-hez kötődő öröklődő információ), ami elengedhetetlen a normális sejtműködéshez és a megfelelő génexpresszióhoz, különösen az artériák könnyen megsérülő belső bélése, az endothelium esetében. Magyarán a karfiol fogyasztása egészségesebben tartja az érrendszert.
3. Gyulladásgátló
Ha azimmunrendszertévesen indítja el a gyulladásos választ, akkor is, ha nem fenyeget veszély, az jelentős károsodást okozhat a szervezetben, amely a rákhoz és más betegségekhez kapcsolódhat attól függően, hogy milyen szervekre van hatással a gyulladás. A karfiol gazdagon tartalmaz gyulladáscsökkentő tápanyagokat, s a fogyasztása ezért fontos a gyulladások kontrollálásában. Ilyen vegyület az indol-3-karbinol, vagy I3C, amely genetikai szinten, segít megelőzni a gyulladásos válaszokat, azaz már a szervezet működésének alapszintjén fejti ki hatását.
4. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban
A karfiol rendszeres fogyasztása egyszerű módja, hogy számos nagyon szükséges tápanyaghoz hozzájusson a szervezet. Egy adag karfiol a napi ajánlott C-vitamin mennyiség háromnegyedét tartalmazza. Továbbá jó forrása a K-vitaminnak, különféle fehérjéknek és ásványi anyagoknak: tiamin, riboflavin, niacin, magnézium, foszfor, B6-vitamin, folsav, pantoténsav, kálium, és a mangán.
5. Javítja az agy egészségét
A karfiol fontos forrása a kolinnak, egy B-vitaminnak, amelynek ismert a szerepe az agy fejlődésében. A kolinbevitel a terhesség alatt rendkívül feljavítja az agy aktivitását az állatoknál a méhen belül, jelezve, hogy lendületet kapott a kognitív funkció, azaz javul a tanulási képesség és a memória. Sőt a karfiol fogyasztása mérsékelheti a korral járó memóriacsökkenést és az agy toxinoknak való kiszolgáltatottságát gyermekkorban, illetve később is oltalmat ad.
6. Támogatja a méregtelenítést
A karfiol többféle módon segíti a szervezetet, hogy megszabaduljon a mérgektől. Egyrészt antioxidánsokat tartalmaz, másrészt kéntartalmú tápanyagokat, harmadrészt glükozinolátokat, amelyek mind fontosak, hogy végül aktiválódjanak a méregtelenítő enzimek.
7. Jobb lesz az emésztés
A karfiol fontos forrása a rostoknak, amelyek egyértelműen segítik az emésztést. Emellett olyan hatóanyagok vannak benne, amelyek segítenek fenntartani a gyomor bélés egészségét, s nem engedik a gyomorfalon túlszaporodni az olyan veszélyes baktériumokat, mint a Helicobacter pylori.
8. Antioxidánsok tárháza
A karfiolban rengeteg az antioxidáns, tele van C-vitaminnal, béta-karotinnal, kaempferollal, kvercetinnel, rutinnal, fahéjsavval, és még sok mással. Az antioxidánsok így természetes úton biztosíthatják, hogy a sejtek megfelelően védekezhessenek a reaktív oxigéngyökök (ROS) támadása ellen. Mindaddig, amíg ezekhez a fontos mikrotápanyagokhoz hozzájut a szervezet, addig képes lesz jobban ellenállni az öregedésnek, amelyet a mindennapi a szennyezőanyagok, a krónikus stressz stb. okoznak. Ha nincs megfelelő mennyiségű antioxidáns, amely segít legyőzni a szabad gyököket, akkor megnőhet az úgynevezett oxidatív stressz kockázata, ami gyorsított szöveti és szervi károsodásokat okozhat.