Elképesztően finom reform pásztorpite, 1 egészséges recept akár ebédre vagy vacsorára
Egy reform pásztorpite recept, hogy feldobd a mindennapokat! Nem sokat éltem Angliában, de az angolok egyik legismertebb és legkedveltebb fogását kötelező volt megkóstolni ott, ami egy friss, finom és gőzölgő pásztorpite. Nem csak mi, magyarok szeretjük a tartalmas és kiadós rakott egytálételeket, így más népek konyhájából is érdemes ellesnünk egy-két ötletet, amelyekkel változatosabbá tehetjük konyhai repertoárunkat. Az eredeti receptet kicsit átalakítottam, hogy beleférjen az egészséges életvitelünkbe.
Pásztorpite, az eredeti
Az eredeti recept:
A fűszeres ragu alapja darált marhahús vagy bárányhús, amit sárgarépa és zöldborsó gazdagít. Hagymás-fokhagymás alappal indul a készítése, erre jön a hús és a zöldségek, egy kis bor és zöldfűszer, valamint a kihagyhatatlan Worcester-szósz, ha már a britek kedvenc ételét készítjük. A krumplis réteg egy tejes-vajas krumplipüré, amit egy kis szerecsendióval és reszelt sajttal gazdagítanak, ez a legtöbb esetben cheddar sajtot jelent, de használható hozzá más, nálunk könnyebben beszerezhető sajt is. Vannak, akik tejszínnel és nyers tojással is kikeverik a krumplipürét, amit aztán a húsos ragura halmoznak – szerintünk enélkül is kellően tartalmas ez a kétrétegű, ízekben gazdag egytálétel.
Az újragondolt változat
A fűszeres ragut marha vagy bárány helyett pulykával szoktam készíteni. Nincs baj az előzőekkel sem, de tapasztalataim szerint pulykahúshoz könnyebben hozzájutunk. A krémes krumplipürés réteget karfiolrizs felhasználásával helyettesítem. A karfiolrizs elkészítése rendkívül könnyű. Megosztom veletek a receptjét!
Karfiolrizs elkészítése
- A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és egy aprítógépben összeaprítjuk vagy reszelőn lereszeljük.
- Az apróra vágott hagymát olívaolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a karfiolmorzsát, megsózzuk és 5-6 percig pároljuk, míg a karfiol megpuhul. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Fogyaszthatjuk önmagában, vagy párolt zöldséggel összekeverve, vagy köretként hús mellé.
Most pedig jöjjön az újragondolt pásztorpite receptje!
Reform pásztorpite
EsztiÖsszetevők
- 1 ek olívaolaj
- 250 g szárzeller kockákra vágva
- 250 g gomba apróra vágva
- fél fej hagyma kockára vágva
- 500 g pulyka felsőcomb darált
- 1 tk petrezselyem
- 1 tk kakukkfű
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 púpos ek mandulaliszt
- 200 ml paradicsomlé
- 200 g apróra vágott cukkini opcionális
- só, bors ízlés szerint
- chilli vagy cayanne bors opcionális
Karfiol burok
- 280 g karfiolrizs
- 1 dl növényi tej
- 2 ek vaj
- fél tk pirospaprika
Utasítások
- Egy nagyobb edényben melegítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a zellert, gombát és a hagymát.
- Addig hevítsük, míg a hagyma áttetsző nem lesz. Kb. 5-7 perc.
- Adjuk hozzá a darált pulykahúst és a fűszereket (petrezselyem, kakukkfű, fokhagyma, bors, chilli, só).
- Addig főzzük, amíg a pulyka már nem rózsaszín. Kb. 15 perc.
- Szórjuk meg a mandulaliszttel, keverjük el és főzzük még egy percig.
- Adjuk hozzá a paradicsompürét és főzzük még 5 percig.
- Ezután öntsük egy tepsibe vagy egy jénai tálba és a tetejét szórjuk meg a cukkinivel.
- Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra.
Karfiol burok elkészítése
- Főzzük puhára a karfiolrizst. (kb 5 perc)
- Egy kis csészényit tegyünk félre és a maradékot tegyük egy turmixgépbe, öntsük hozzá a tejet és egy evőkanál vajat és turmixoljuk simára.
- Keverjük hozzá a félretett karfiolrizst.
- Oszlassuk el húsos-zöldséges keverékünk tetején.
- A maradék egy evőkanál vajat vágjuk apró kockákra és szórjuk a karfiolburok tetejére és hintsük meg pirospaprikával.
- Süssük sütőben addig, míg a karfiolos réteg szép aranybarna nem lesz. Ez körülbelül 30-35 perc.