reform pásztorpite
Bélregeneráló Diéta | Receptek

Elképesztően finom reform pásztorpite, 1 egészséges recept akár ebédre vagy vacsorára

Egy reform pásztorpite recept, hogy feldobd a mindennapokat! Nem sokat éltem Angliában, de az angolok egyik legismertebb és legkedveltebb fogását kötelező volt megkóstolni ott, ami egy friss, finom és gőzölgő pásztorpite. Nem csak mi, magyarok szeretjük a tartalmas és kiadós rakott egytálételeket, így más népek konyhájából is érdemes ellesnünk egy-két ötletet, amelyekkel változatosabbá tehetjük konyhai repertoárunkat. Az eredeti receptet kicsit átalakítottam, hogy beleférjen az egészséges életvitelünkbe. 

Pásztorpite, az eredeti

Az eredeti recept:

A fűszeres ragu alapja darált marhahús vagy bárányhús, amit sárgarépa és zöldborsó gazdagít. Hagymás-fokhagymás alappal indul a készítése, erre jön a hús és a zöldségek, egy kis bor és zöldfűszer, valamint a kihagyhatatlan Worcester-szósz, ha már a britek kedvenc ételét készítjük. A krumplis réteg egy tejes-vajas krumplipüré, amit egy kis szerecsendióval és reszelt sajttal gazdagítanak, ez a legtöbb esetben cheddar sajtot jelent, de használható hozzá más, nálunk könnyebben beszerezhető sajt is. Vannak, akik tejszínnel és nyers tojással is kikeverik a krumplipürét, amit aztán a húsos ragura halmoznak – szerintünk enélkül is kellően tartalmas ez a kétrétegű, ízekben gazdag egytálétel.

Az újragondolt változat

A fűszeres ragut marha vagy bárány helyett pulykával szoktam készíteni. Nincs baj az előzőekkel sem, de tapasztalataim szerint pulykahúshoz könnyebben hozzájutunk. A krémes krumplipürés réteget karfiolrizs felhasználásával helyettesítem. A karfiolrizs elkészítése rendkívül könnyű. Megosztom veletek a receptjét! 

Karfiolrizs elkészítése

  1. A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és egy aprítógépben összeaprítjuk vagy reszelőn lereszeljük.
  2. Az apróra vágott hagymát olívaolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a karfiolmorzsát, megsózzuk és 5-6 percig pároljuk, míg a karfiol megpuhul. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Fogyaszthatjuk önmagában, vagy párolt zöldséggel összekeverve, vagy köretként hús mellé.
karfiolrizs

Most pedig jöjjön az újragondolt pásztorpite receptje!

reform pásztorpite

Reform pásztorpite

Eszti
A Brit-szigetek egyik legkirályabb húsos étele a pásztor pite kicsit újragondolva.
Tanfolyam Dinner, Lunch, Main Course
Adag 2
Kalória 266 kcal

Összetevők
  

  • 1 ek olívaolaj
  • 250 g szárzeller kockákra vágva
  • 250 g gomba apróra vágva
  • fél fej hagyma kockára vágva
  • 500 g pulyka felsőcomb darált
  • 1 tk petrezselyem
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 púpos ek mandulaliszt
  • 200 ml paradicsomlé
  • 200 g apróra vágott cukkini opcionális
  • só, bors ízlés szerint
  • chilli vagy cayanne bors opcionális

Karfiol burok

  • 280 g karfiolrizs
  • 1 dl növényi tej
  • 2 ek vaj
  • fél tk pirospaprika

Utasítások
 

  • Egy nagyobb edényben melegítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a zellert, gombát és a hagymát.
  • Addig hevítsük, míg a hagyma áttetsző nem lesz. Kb. 5-7 perc.
  • Adjuk hozzá a darált pulykahúst és a fűszereket (petrezselyem, kakukkfű, fokhagyma, bors, chilli, só).
  • Addig főzzük, amíg a pulyka már nem rózsaszín. Kb. 15 perc.
  • Szórjuk meg a mandulaliszttel, keverjük el és főzzük még egy percig.
  • Adjuk hozzá a paradicsompürét és főzzük még 5 percig.
  • Ezután öntsük egy tepsibe vagy egy jénai tálba és a tetejét szórjuk meg a cukkinivel.
  • Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra.

Karfiol burok elkészítése

  • Főzzük puhára a karfiolrizst. (kb 5 perc)
  • Egy kis csészényit tegyünk félre és a maradékot tegyük egy turmixgépbe, öntsük hozzá a tejet és egy evőkanál vajat és turmixoljuk simára.
  • Keverjük hozzá a félretett karfiolrizst.
  • Oszlassuk el húsos-zöldséges keverékünk tetején.
  • A maradék egy evőkanál vajat vágjuk apró kockákra és szórjuk a karfiolburok tetejére és hintsük meg pirospaprikával.
  • Süssük sütőben addig, míg a karfiolos réteg szép aranybarna nem lesz. Ez körülbelül 30-35 perc.

Megjegyzések

Vegetáriánus verzióhoz használjunk répaféléket a hús helyettesítésére. 
Kulcsszó karfiol, pásztorpite, reform

Ha tetszett a recept, bátran osszd meg velem vagy másokkal, ezzel segíted munkámat! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept Értékelés