pulykaburger
Ketogén diéta receptek | Receptek

Fantasztikus pulykaburger avokádókrémmel, 2 variálható recept, amit imádni fogsz!

Ki ne szeretné a hamburgert? Nekem kifejezetten kedvencem a pulykaburger. A fűszerezést ízlésünk szerint variálhatjuk. Az avokádókrém pedig egy igazán tápanyaggazdag kiegészítője ennek a mennyei ételnek vagy bármelyik másiknak. 

Mutatom mindkét receptet

Hozzávalók:

A burgerhez:
50 dkg darált pulykahús (keressük a 15%-os zsírtartalmút; ha csak sovány, 7-10%
zsírtartalmút találunk, adjunk a keverékhez 2 teáskanál olívaolajat)
12 nagy, olajba áztatott, szulfitmentes szárított paradicsom, felaprítva
2 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom vagy petrezselyem
1 evőkanál + 1 teáskanál dijoni mustár
¼ teáskanál tengeri só
¼ teáskanál őrölt fekete bors
opcionális: 2 csipet pirospaprika
1 teáskanál extraszűz olívaolaj

Az avokádókrémhez:
1 db érett avokádó meghámozva és kimagozva
0,5 dl biomajonéz
1 teáskanál friss citromlé
2 csipet tengeri só

Elkészítés:

Egy közepes tálba kézzel dolgozzuk össze a darált pulykát, a paradicsomot, a
bazsalikomot, a mustárt, a sót, a borsot és a paprikát (ha mellette döntünk).
Könnyebb dolgunk lesz, ha egy kis vízzel megnedvesítjük a kezünket, mert úgy nem ragad rá a keverék. Osszuk a masszát négy egyenlő részre, és formázzunk belőle négy lapos, kb. 2 centi vastag húspogácsát. Ha tökéletes kör alakra vágyunk,
használjunk egy 10 centi átmérőjű formát.

Tapadásmentes serpenyőben, közepesen alacsony tűzön melegítsük fel az olajat.
Ha a serpenyő felforrósodott, tegyük bele a húspogácsákat, és 3-4 percig, a barna
külső kéreg megjelenéséig süssük. Fordítsuk meg a pogácsákat, és fedjük le a
serpenyőt. Állítsuk takarékra a tüzet, és még 7-8 percig süssük a hamburgert, vagy
addig, amíg a belső hőmérséklete el nem éri a 75 fokot.
Amíg sülnek a húspogácsák, készítsük el az avokádókrémet. Tegyük az avokádót, a majonézt, a citromlevet és a tengeri sót acélpengével felszerelt robotgépbe. Keverjük a hozzávalókat simára és krémesre.
Tálaláskor minden burger tetejére kanalazzunk avokádókrémet. Köretként salátát,
például nyers cukkinis, paradicsomos és avokádós salátát kínálhatjuk hozzá.

Az avokádó egy olyan univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, és vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns.

Miért jó az avokádó?

Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújtekcémamegelőző kezelése esetén és csökkenti a koleszterinszintet.
A gyümölcs magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére. Az avokádó olaj táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben jó az ekcéma kezelésére.

Az avokádó könnyen emészthető, de rendkívül sok energiát adó, zsírsavakban és fehérjékben nagyon gazdag, illetve nagyon magas a rost- és víztartalma, ami kiváló az emésztésnek. Ezért nagyon laktató és hosszú ideg energiát nyújt a testnek anélkül, hogy teltség érzése lenne az embernek a fogyasztása után.

Az avokádó legnagyobb előnye, hogy rendkívül egészséges növényi zsírforrás. Az avokádó tömegének 20-30%-a zsír, méghozzá nagyon egészséges zsír. A szervezetnek napi szinten szüksége van zsírra, mert energiája 30%-át zsírokból kell nyerje.

Amikor zsírt eszel, akkor az agyad kap egy jelzést, hogy kapcsolja ki az éhségérzetet. A zsír létfontosságú minden sejt számára a szervezetben. Tudtad például, hogy az agy 60%-ban zsírból áll? Az egészséges zsír fogyasztása széppé varázsolja a bőröd, segíti az ásványi anyagok és vitaminok felszívódását, serkenti az immunrendszered működését és jó hatással van az idegrendszeredre is.

Az avokádó magas vitamin és ásványi anyag tartalma
Az avokádó nagyon gazdag tápanyagokban A, B-komplex, C, D, H, K viteminokban és kiemelkedően sok E vitamint tartalmaz. Ásványi anyag tartalma is magas, található benne kálium, vas, foszfor, magnézium, kalcium, nátrium és kitűnő antioxidáns hatása is van.