Receptek | Bélregeneráló Diéta | Ketogén diéta receptek | Smoothiek/Italok

Növényi tejek; 8 egyszerű recept gyorsan és egyszerűen!

Növényi tejek általában rendkívül magas áron kaphatóak az üzletekben. Minőségük legtöbb esetben sajnos kifogásolható. Szerettem volna megmutatni nektek, hogy egyszerűen, általatok választott alapanyagból, hogyan tudtok a lehető legjobb minőségű növényi tejet készíteni, speciális eszközök nélkül. Csak egy turmixgépre lesz szükséget a receptek elkészítéséhez. 

 

 

 

RIZSTEJ:

Mennyiség: 1 liter; 150g rizs, 1 liter víz
Elkészítési idő: egy éjszaka az áztatás, 2 perc turmixolás
A rizst helyezzük egy edénybe, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy 5 centire elfedje. Egy éjszakán át tartsuk a hűtőben vagy a konyhapulton lefedve. Az áztatóvizet teljesen csepegtessük le róla. Az 1 liter szűrt vizet és a rizst öntsük turmixgépbe. A turmixolást alacsony fokozaton kezdjük, majd fokozatosan növeljük a sebességet. 60-90 másodpercig keverjük a legmagasabb fokozaton, amíg a tej sima és krémes állagú lesz. A tejet szűrjük át egy sűrű szövésű szitán vagy gézen egy nagy és tiszta edénybe. Jól nyomkodjuk ki a zsákot, hogy minél több tejet sajtoljunk ki. 3-4 napon belül használjuk fel.

LENMAGTEJ:

Mennyiség: 1 liter; 150g lenmag, 1 liter víz
Elkészítési idő: egy éjszaka az áztatás, 2 perc turmixolás
A lenmagot helyezzük egy edénybe, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy 5 centire elfedje. Egy éjszakán át tartsuk a hűtőben vagy a konyhapulton lefedve. Az áztatóvizet teljesen csepegtessük le róla. Az 1 liter szűrt vizet és a lenmagot öntsük turmixgépbe. A turmixolást alacsony fokozaton kezdjük, majd fokozatosan növeljük a sebességet. 60-90 másodpercig keverjük a legmagasabb fokozaton, amíg a tej sima és krémes állagú lesz. A tejet szűrjük át egy sűrű szövésű szitán vagy gézen egy nagy és tiszta edénybe. Jól nyomkodjuk ki a zsákot, hogy minél több tejet sajtoljunk ki. 3-4 napon belül használjuk fel.

növényi tejek

KESUTEJ:

Mennyiség: 1,4 liter – 20 dkg nyers kesudió #1l szűrt víz, plusz víz az áztatáshoz.
Elkészítési idő: egy éjszakát áztatjuk, 2 perc alatt összekeverjük.
A kesut helyezzük edénybe, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy 5 centire elfedje. Egy éjszakán át tartsuk a hűtőben vagy a konyhapulton lefedve. Ha a kesudiót beáztattuk és pürésítettük, a kesutej sima és krémes (szűrésre nincs szükség). Az áztatóvizet teljesen csepegtessük le róla. Az 1 liter szűrt vizet és a kesut öntsük turmixgépbe. A turmixolást alacsony fokozaton kezdjük, majd fokozatosan növeljük a sebességet. 60-90 másodpercig keverjük a legmagasabb fokozaton, amíg a tej sima és krémes állagú lesz. A szűretlen tejet fedjük le, és tegyük a hűtőbe. 3-4 napon belül használjuk fel. Használat előtt jól keverjük össze vagy rázzuk fel. Tipp: ha ízesíteni szeretnénk a tejet, turmixolás előtt adjuk hozzá 1-2 vaníliabab kikapart magját, de őrölt fahéjjal és más aromás fűszerrel is ízesíthetjük.

KÓKUSZTEJ:

Mennyiség: 1,4 liter 25dkg kókuszreszelék, 1 liter szűrt víz
Elkészítési idő: egy éjszaka áztatás, 2 perc turmixolás
A kókuszreszeléket helyezzük egy tálba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a kókuszreszeléket. Egy éjszakára tegyük a hűtőbe vagy hagyjuk a konyhapulton lefedve. Az áztatóvizet teljesen csepegtessük le róla. Az 1 liter szűrt vizet és a kókuszt öntsük turmixgépbe. A turmixolást alacsony fokozaton kezdjük, majd fokozatosan növeljük a sebességet. 60-90 másodpercig keverjük a legmagasabb fokozaton, amíg a tej sima és krémes állagú lesz. A szűretlen tejet fedjük le, és tegyük a hűtőbe. 3-4 napon belül használjuk fel. Használat előtt jól keverjük össze vagy rázzuk fel. Ízlés szerint le is lehet szűrni.

MANDULATEJ:

Mennyiség: 1,4 liter (szűretlen) -> #25 dkg nyers mandula # 1l szűrt víz, plusz víz az áztatáshoz
Elkészítési idő: egy éjszakát áztatjuk, 2 perc alatt összekeverjük
A mandulát egy éjszakára áztassuk be, hogy megpuhuljon és könnyebben összekeveredjen a tejjel. Az áztatással a táp-anyagokat is kiszabadítjuk, így könnyebben felszívódnak és emészthetők. A mandulát helyezzük üvegedénybe, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy körülbelül 5 centire elfedje. Egy éjszakán vagy 12 órán át tartsuk a hűtőben lefedve.

Az áztatóvizet teljesen csepegtessük le róla. Az 1 liter szűrt vizet és a mandulát öntsük turmixgépbe. A turmixolást alacsony fokozaton kezdjük, majd fokozatosan növeljük a sebességet 60-90 másodpercig keverjük a legmagasabb fokozaton. Ha simább, folyékonyabb mandulatejet szeretnénk, a pürésített tejet szűrjük át egy sűrű szövésű szitán vagy gézen egy nagy vagy egy tiszta edénybe. Jól nyomkodjuk ki a zsákot, hogy minél több tejet sajtoljunk ki a mandulából. A tejet fedjük le, tegyük hűtőbe, és 3 napon belül fogyasszuk el. Használat előtt keverjük össze vagy rázzuk fel.

KENDERMAGTEJ:

Mennyiség: 1 liter, 100g kendermag, 1 liter víz
Elkészítési idő: 3 perc
Tegyük a kendermagot és a vizet a turmixgépbe. A turmixolást alacsony fokozaton kezdjük, majd fokozatosan növeljük a sebességet. 60-90 másodpercig keverjük a legmagasabb fokozaton, amíg a tej sima és krémes állagú lesz. A szűretlen tejet fedjük le, de akár le is szűrhetjük, és tegyük a hűtőbe. 3-4 napon belül használjuk fel.

 

ZABTEJ:

Mennyiség: 1 liter; 200g zab, 1 liter víz
Elkészítési idő: egy éjszaka áztatás, 2 perc turmixolás
A zabot helyezzük edénybe, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy 5 centire elfedje. Egy éjszakán át tartsuk a hűtőben vagy a konyhapulton lefedve. Az áztatóvizet teljesen csepegtessük le róla. Az 1 liter szűrt vizet és a zabot öntsük turmixgépbe. A turmixolást alacsony fokozaton kezdjük, majd fokozatosan növeljük a sebességet. 60-90 másodpercig keverjük a legmagasabb fokozaton, amíg a tej sima és krémes állagú lesz. A tejet szűrjük át egy sűrű szövésű szitán vagy gézen egy nagy és tiszta edénybe. Jól nyomkodjuk ki a zsákot, hogy minél több tejet sajtoljunk ki. 3-4 napon belül használjuk fel.

 

MÁKTEJ:

Mennyiség: 1 liter; 150g mák, 1 liter víz, 2ek méz
Elkészítési idő: egy éjszaka az áztatás, 2 perc turmixolás
A mákot helyezzük egy edénybe, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy 5 centire elfedje. Egy éjszakán át tartsuk a hűtőben vagy a konyhapulton lefedve. Az áztatóvizet teljesen csepegtessük le róla. Az 1 liter szűrt vizet és a mákot öntsük turmixgépbe. A turmixolást alacsony fokozaton kezdjük, majd fokozatosan növeljük a sebességet. 60-90 másodpercig keverjük a legmagasabb fokozaton, amíg a tej sima és krémes állagú lesz. A tejet szűrjük át egy sűrű szövésű szitán vagy gézen egy nagy és tiszta edénybe. Jól nyomkodjuk ki a zsákot, hogy minél több tejet sajtoljunk ki. 3-4 napon belül használjuk fel.

 

Jártál már a kávézómban?

Lecsekkoltad már a webáruházam?