Krémes-parmezános csirke gombával
Imádom a sajtos, krémes ételeket. Ez a recept azóta a kedvencem, amióta csak rátaláltam. Nem fogyasztok gyakran sajtot, de ha mégis, odafigyelek, hogy sokáig érlelt, jó minőségű sajt legyen. A parmezán az egyik kedvencem. Ennek az ételnek a csirke és sajt mellett, a gomba a lelke. Nagyon sokféleképpen variálható alapanyag és rendkívül egészséges.
Hozzávalók:
- 1 egész csirkemell, csont nélkül
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál oregánó vagy olasz fűszerkeverék
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál sózott vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 200 g csiperkegomba
- 1/4 csésze apróra vágott hagyma
- 3-4 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1+1/2 csésze zsíros tejszín
- 1/4 csésze frissen reszelt parmezán sajt
- 2 evőkanál választott friss fűszernövény / választható /
Elkészítés:
- Vágjuk fel a csirkemellet vízszintesen felére, hogy vékonyabbá váljon.
- A csirkemell mindkét oldalát fűszerezzük fokhagymaporral, oregánóval, és egy csipet sóval és borssal.
- Melegítsük a vajat és az olajat közepes lángon egy serpenyőben.
- Süssük a csirkemellet a serpenyőben, 5-6 percig oldalanként.
- Vegyük ki a csirkét a serpenyőből, és tegyük félre.
- Ugyanabba a serpenyőbe tegyük a gombát és a hagymát és pároljuk 2-3 percig, vagy amíg meg nem puhul.
- Adjuk hozzá a fokhagymát és egy csipet sót és borsot; pirítsuk 1-2 percig.
- Csökkentsük a hőt alacsonyra, és adjuk hozzá a tejszínt, parmezán sajtot és a fűszernövényeket.
- Pároljuk 1-2 percig, vagy amíg a szósz be nem sűrűsödik. Kóstolja meg és adjon hozzá további sót, ha szükséges.
- Tegyük vissza a csirkét és főzzük további 1-2 percig.
- Tálaljuk tésztával, rizzsel, salátával vagy zöldségekkel.
Jó étvágyat!
A CSIPERKEGOMBÁBAN MEGTALÁLHATÓ ÁSVÁNYI ANYAGOK, ANTIOXIDÁNSOK
A csiperke kiváló szelén-, B2-, B3-, B5-vitamin-, réz-, potasszium (kalium)-és foszforforrás.
A szelén a szervezet antioxidáns funkciójához szükséges, ami csökkenti a szabadgyökök káros hatását. Ezekben a bonyolult antioxidáns folyamatokban a szelénnek igen jelentős a szerepe. Segít a vastagbélrák megelőzésében, mivel védi a bélsejteket a rákot okozó mérgektől. Emellett szerepe van a szívbetegségek, az asztma, és az ízületi gyulladások megelőzésében is.
A szelén után a másik alapvető fontosságú ásványi anyag a réz, ami csökkenti a reumás megbetegedések kockázatát, a mangánnal együtt pedig szintén a szabadgyökök káros hatásai ellen nyújtanak védelmet. A réz nélkülözhetetlen olyan enzimek működéséhez, amelyek biztosítják az érfal, a csontok, ízületek rugalmasságát, illetve erősségét.
A csiperkében sok vas is található, amely fontos alkotóeleme a hemoglobinnak. Ez a molekula szállítja az oxigént a szervezetben. A hemoglobin előállításához fontos a réz jelenléte is. Réz nélkül a vasat nem tudja megfelelően hasznosítani a vörösvértest.
A sampinyon gomba gazdag forrása a B-vitaminféléknek, amelyek nélkülözhetetlenek a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjéhez.
A B2-vitamin különösen fontos szerepet kap az oxigénhez kötött energia előállításban. A B2-vitamin átalakul, és fehérjeenzimekhez kapcsolódik. Ezek a szervezetben mindenütt megtalálhatók, de a legtöbb mindig ott, ahol éppen nagy szükség van az energiára, így például az izmokban, vagy a szívben.
A B-vitamin ahhoz is szükséges, hogy a szervezet ne merüljön ki. Különösen stressz hatásakor támogatja a mellékvesék működését. A B3-vitamin a megfelelő koleszterinszint kialakításában játszik szerepet, a B6 pedig az érfalak védelmében, mert ártalmatlanítja az azt károsító veszélyes anyagokat. Ezzel jelentősen csökkenthető az agyi katasztrófa és a szívinfarktus veszélye.
A cink az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges, ezen túlmenöen a sérülések gyógyulásához, a sejtosztódáshoz. Stabilizálja a vércukor-és anyagcsereszintet.
Az erős immunrendszerhez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű cink jelenléte. A csiperkegomba véd a megfázásoktól, illetve egyéb fertőzésektől.
MIÉRT HASZNOS A CSIPERKE?
A csiperke niacin tartalma védelmet nyújt az Alzheimer-kór és a demencia ellen. A niacinban gazdagon táplálkozók életkorral összefüggő értelmi hanyatlása jelentősen kisebb, melyet kísérletekkel is bizonyítottak.
A niacin értágító hatású, továbbá-hosszabb ideig, nagy adagokban alkalmazva-fokozza a koleszterin kiválasztását, csökkenti az LDL termelést és a koleszterinszintézist. Csökkenti a lipolízist és ebből adódóan a reészterifikációra kerülő szabadzsírsav szintet.
A csiperke remek kaliumforrás is. A kalium szerepet játszik a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában, a savak és a lúgok egyensúlyának megtartásával, szükséges az idegrendszeri ingerületek átviteléhez, szerepe van a sejtek energiával történő ellátásában, részt vesz a fehérjékből és a zsírokból való energia felszabadításában, továbbá a méregtelenítésben. Számos enzimet és hormonfolyamatot befolyásol, hozzájárul az izmok, különösen a szív munkájához, oldja a görcsöket. Az agy oxigénnel való ellátottságában segédkezik, vagyis lényegében segíti az agy munkáját. Megakadályozza a kalcium gyors kiürülését, csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, és ezek összességében csökkentik a szívroham kockázatát.
A csiperkegombában találtak L-ergothioneint, ami egy nagyon erős antioxidáns. Korábban úgy vélték, hogy ennek az anyagnak a csirkemáj és a búzacsíra a legjobb forrása. Kiderült, hogy a gombában több L-ergothionein van. A shiitake, maitake gomákban és az osztrigában található a legtöbb. A csiperkegombában is négyszer több van, mint a csirkemájban, és tizenkétszer több, mint a búzacsírában. Az L-ergothionein ráadásul hő hatására (főzés esetén) sem károsodik.
A csiperkében megtalálható két olyan anyag, ami két, a prosztatrák kialakulásával összefüggésbe hozható enzim, a szeroid-5-alfa-reduktáz és a aromatáz működését gátolja.
Több kísérletet elvégeztek annak kapcsán, hogy a gombák rendszeres fogyasztása, mint a koleszterin szegény étrend egyik kiváló alkotója alkalmas lehet–e a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Talán nem meglepő az eredmény: a fehér csiperkében jelentős mennyiségű lovasztatin nevű anyagot találtak (koleszterinszint csökkentő), ami aktívan gátolja a koleszterin szintézist végző enzim működését.
A csiperkegomba felhasználható nyersen salátákhoz, levesnek, mártásnak, vajban párolva fokhagymával ízesítve, kalapját kivájva húsos töltelékkel megtöltve és kisütve, de rántva is kitűnő étel készíthető belőle.
Krémes-parmezános csirke gombával
Ingredients
- 1 egész csirkemell csont nélkül
- 1 tk fokhagymapor
- 1 tk oregánó
- só és bors ízlés szerint
- 2 ek vaj
- 1 ek olívaolaj
- 200 g csiperkegomba
- 1/4 csésze hagyma apróra vágott
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1,5 csésze zsíros tejszín
- 2 ek friss fűszernövény szabadon választható
Instructions
- Vágjuk fel a csirkemellet vízszintesen felére, hogy vékonyabbá váljon
- A csirkemell mindkét oldalát fűszerezzük fokhagymaporral, oregánóval, és egy csipet sóval és borssal.
- Melegítsük a vajat és az olajat közepes lángon egy serpenyőben.
- Süssük a csirkemellet a serpenyőben, 5-6 percig oldalanként.
- Vegyük ki a csirkét a serpenyőből, és tegyük félre.
- Ugyanabba a serpenyőbe tegyük a gombát és a hagymát és pároljuk 2-3 percig, vagy amíg meg nem puhul.
- Adjuk hozzá a fokhagymát és egy csipet sót és borsot; pirítsuk 1-2 percig.
- Csökkentsük a hőt alacsonyra, és adjuk hozzá a tejszínt, parmezán sajtot és a fűszernövényeket.
- Pároljuk 1-2 percig, vagy amíg a szósz be nem sűrűsödik. Kóstoljuk meg és adjunk hozzá további sót, ha szükséges.
- Tegyük vissza a csirkét és főzzük további 1-2 percig.
- Tálaljuk tésztával, rizzsel, salátával vagy zöldségekkel.
További receptek:
8 leves recept, ami bármikor jól jöhet! 30-50 perc alatt mind elkészíthető!
Mennyei indiai pulyka Kheema, 1 autentikus indiai recept újragondolva! Próbáld ki te is!
Ha nem szereted a kelbimbót, akkor is muszáj kipróbálnod ezt a receptet! 1 egészséges köret ebéd vagy vacsora mellé!
Ropogós, mézes-csípős bébirépa, 1 gyors és egyszerű köret a vacsorád mellé
8 leves recept, ami bármikor jól jöhet! 30-50 perc alatt mind elkészíthető!
8 leves recept az egészséges életmód támogatására. Csirke vagy zöldségleves, a lényeg hogy gyorsan elkészíthető legyen és tápláló. Ezekkel az egyszerű receptekkel gyorsan levest varázsolhatsz a főételed mellé. A családom nagyon “leveses”, tehát mindig jól jön egy-két ötlet. Lilahagyma leves A hagyma egyike a legkedvezőbb áron kínált, C-vitaminban leggazdagabb zöldségeknek. Alapvetően háromféle hagymát szoktak megkülönböztetni:
Mennyei indiai pulyka Kheema, 1 autentikus indiai recept újragondolva! Próbáld ki te is!
A Keema curry fő alapjai a darált hús és a borsó, amely egy nagyon népszerű étel Dél-Ázsiában. Indiában hagyományosan ez a lassan főzött étel birkahúsból készül, és különleges alkalmakkor szolgálják fel. Átdolgoztam a hagyományos receptet, bárány helyett pulykából készítem.
Ha nem szereted a kelbimbót, akkor is muszáj kipróbálnod ezt a receptet! 1 egészséges köret ebéd vagy vacsora mellé!
Az édes és savanykás balzsamecet jól párosul a kelbimbó keserűségével; a szalonna füstös ízt ad. 10 perc sütés után még mindig roppanós Ha szükséges, süsse még néhány percet a lágyabb textúrához. Kiváló vacsora vagy ebéd köret. Egészséges, tápanyagban gazdag étel.
Ropogós, mézes-csípős bébirépa, 1 gyors és egyszerű köret a vacsorád mellé
Ropogós, mézes-csípős bébirépa, forró levegős sütőben elkészítve. Könnyű és gyors recept, kitűnő köret húsok és halak mellé.
Elképesztően finom reform pásztorpite, 1 egészséges recept akár ebédre vagy vacsorára
Csodálatos reform pásztorpite recept, hogy ha valami újdonságra vágysz! Egészséges és laktató, tele tápanyagokkal!
Szuper kombináció! 1, sokféleképpen variálható páros
Csirkemáj pástétom, ropogós zöldséglepénnyel Az étel fogyasztható ketogén diéta és bélregeneráló étrend részeként is. Mind a kettő recept gluténmentes, és elkészíthető tejmentesen. A csirkemáj pástétom elkészíthető kacsa- vagy pecsenyelibamájból is, mindegyik nagyon finom. Többfélevariációja létezik, elég rugalmas recept, nem kell betűről betűre ragaszkodni sem amennyiségekhez, sem a pontos összetevőkhöz. A zöldséglepény használható kenyér helyettesítésére is,