gombás tejszínes csirke
Receptek | Csirke receptek | Ketogén diéta receptek

Krémes-parmezános csirke gombával

Imádom a sajtos, krémes ételeket. Ez a recept azóta a kedvencem, amióta csak rátaláltam. Nem fogyasztok gyakran sajtot, de ha mégis, odafigyelek, hogy sokáig érlelt, jó minőségű sajt legyen. A parmezán az egyik kedvencem. Ennek az ételnek a csirke és sajt mellett, a gomba a lelke. Nagyon sokféleképpen variálható alapanyag és rendkívül egészséges. 

Hozzávalók:

  • 1 egész csirkemell, csont nélkül
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál oregánó vagy olasz fűszerkeverék
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál sózott vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 200 g csiperkegomba
  • 1/4 csésze apróra vágott hagyma
  • 3-4 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1+1/2 csésze zsíros tejszín
  • 1/4 csésze frissen reszelt parmezán sajt
  • 2 evőkanál választott friss fűszernövény / választható /



Elkészítés:

  • Vágjuk fel a csirkemellet vízszintesen felére, hogy vékonyabbá váljon.
  • A csirkemell mindkét oldalát fűszerezzük fokhagymaporral, oregánóval, és egy csipet sóval és borssal.
  • Melegítsük a vajat és az olajat közepes lángon egy serpenyőben.
  • Süssük a csirkemellet a serpenyőben, 5-6 percig oldalanként.
  • Vegyük ki a csirkét a serpenyőből, és tegyük félre.
  • Ugyanabba a serpenyőbe tegyük a gombát és a hagymát és pároljuk 2-3 percig, vagy amíg meg nem puhul.
  • Adjuk hozzá a fokhagymát és egy csipet sót és borsot; pirítsuk 1-2 percig.
  • Csökkentsük a hőt alacsonyra, és adjuk hozzá a tejszínt, parmezán sajtot és a fűszernövényeket.
  • Pároljuk 1-2 percig, vagy amíg a szósz be nem sűrűsödik. Kóstolja meg és adjon hozzá további sót, ha szükséges.
  • Tegyük vissza a csirkét és főzzük további 1-2 percig.
  • Tálaljuk tésztával, rizzsel, salátával vagy zöldségekkel.

Jó étvágyat!

A CSIPERKEGOMBÁBAN MEGTALÁLHATÓ ÁSVÁNYI ANYAGOK, ANTIOXIDÁNSOK

A csiperke kiváló szelén-, B2-, B3-, B5-vitamin-, réz-, potasszium (kalium)-és foszforforrás.

A szelén a szervezet antioxidáns funkciójához szükséges, ami csökkenti a szabadgyökök káros hatását. Ezekben a bonyolult antioxidáns folyamatokban a szelénnek igen jelentős a szerepe. Segít a vastagbélrák megelőzésében, mivel védi a bélsejteket a rákot okozó mérgektől. Emellett szerepe van a szívbetegségek, az asztma, és az ízületi gyulladások megelőzésében is.

A szelén után a másik alapvető fontosságú ásványi anyag a réz, ami csökkenti a reumás megbetegedések kockázatát, a mangánnal együtt pedig szintén a szabadgyökök káros hatásai ellen nyújtanak védelmet. A réz nélkülözhetetlen olyan enzimek működéséhez, amelyek biztosítják az érfal, a csontok, ízületek rugalmasságát, illetve erősségét.

A csiperkében sok vas is található, amely fontos alkotóeleme a hemoglobinnak. Ez a molekula szállítja az oxigént a szervezetben. A hemoglobin előállításához fontos a réz jelenléte is. Réz nélkül a vasat nem tudja megfelelően hasznosítani a vörösvértest.

A sampinyon gomba gazdag forrása a B-vitaminféléknek, amelyek nélkülözhetetlenek a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjéhez.

A B2-vitamin különösen fontos szerepet kap az oxigénhez kötött energia előállításban. A B2-vitamin átalakul, és fehérjeenzimekhez kapcsolódik. Ezek a szervezetben mindenütt megtalálhatók, de a legtöbb mindig ott, ahol éppen nagy szükség van az energiára, így például az izmokban, vagy a szívben.

A B-vitamin ahhoz is szükséges, hogy a szervezet ne merüljön ki. Különösen stressz hatásakor támogatja a mellékvesék működését. A B3-vitamin a megfelelő koleszterinszint kialakításában játszik szerepet, a B6 pedig az érfalak védelmében, mert ártalmatlanítja az azt károsító veszélyes anyagokat. Ezzel jelentősen csökkenthető az agyi katasztrófa és a szívinfarktus veszélye.

A cink az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges, ezen túlmenöen a sérülések gyógyulásához, a sejtosztódáshoz. Stabilizálja a vércukor-és anyagcsereszintet.

Az erős immunrendszerhez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű cink jelenléte. A csiperkegomba véd a megfázásoktól, illetve egyéb fertőzésektől.

MIÉRT HASZNOS A CSIPERKE?

A csiperke niacin tartalma védelmet nyújt az Alzheimer-kór és a demencia ellen. A niacinban gazdagon táplálkozók életkorral összefüggő értelmi hanyatlása jelentősen kisebb, melyet kísérletekkel is bizonyítottak.

A niacin értágító hatású, továbbá-hosszabb ideig, nagy adagokban alkalmazva-fokozza a koleszterin kiválasztását, csökkenti az LDL termelést és a koleszterinszintézist. Csökkenti a lipolízist és ebből adódóan a reészterifikációra kerülő szabadzsírsav szintet.

A csiperke remek kaliumforrás is. A kalium szerepet játszik a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában, a savak és a lúgok egyensúlyának megtartásával, szükséges az idegrendszeri ingerületek átviteléhez, szerepe van a sejtek energiával történő ellátásában, részt vesz a fehérjékből és a zsírokból való energia felszabadításában, továbbá a méregtelenítésben. Számos enzimet és hormonfolyamatot befolyásol, hozzájárul az izmok, különösen a szív munkájához, oldja a görcsöket. Az agy oxigénnel való ellátottságában segédkezik, vagyis lényegében segíti az agy munkáját. Megakadályozza a kalcium gyors kiürülését, csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, és ezek összességében csökkentik a szívroham kockázatát.

A csiperkegombában találtak L-ergothioneint, ami egy nagyon erős antioxidáns. Korábban úgy vélték, hogy ennek az anyagnak a csirkemáj és a búzacsíra a legjobb forrása. Kiderült, hogy a gombában több L-ergothionein van. A shiitake, maitake gomákban és az osztrigában található a legtöbb. A csiperkegombában is négyszer több van, mint a csirkemájban, és tizenkétszer több, mint a búzacsírában. Az L-ergothionein ráadásul hő hatására (főzés esetén) sem károsodik.

A csiperkében megtalálható két olyan anyag, ami két, a prosztatrák kialakulásával összefüggésbe hozható enzim, a szeroid-5-alfa-reduktáz és a aromatáz működését gátolja.

Több kísérletet elvégeztek annak kapcsán, hogy a gombák rendszeres fogyasztása, mint a koleszterin szegény étrend egyik kiváló alkotója alkalmas lehet–e a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Talán nem meglepő az eredmény: a fehér csiperkében jelentős mennyiségű lovasztatin nevű anyagot találtak (koleszterinszint csökkentő), ami aktívan gátolja a koleszterin szintézist végző enzim működését.

A csiperkegomba felhasználható nyersen salátákhoz, levesnek, mártásnak, vajban párolva fokhagymával ízesítve, kalapját kivájva húsos töltelékkel megtöltve és kisütve, de rántva is kitűnő étel készíthető belőle.

gombás tejszínes csirke

Krémes-parmezános csirke gombával

Te is szereted a krémes kajákat? Akkor ezt imádni fogod!
Total Time 40 mins
Course Dinner, Lunch, Main Course
Cuisine Italian
Servings 2

Ingredients
  

  • 1 egész csirkemell csont nélkül
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 tk oregánó
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 200 g csiperkegomba
  • 1/4 csésze hagyma apróra vágott
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1,5 csésze zsíros tejszín
  • 2 ek friss fűszernövény szabadon választható

Instructions
 

  • Vágjuk fel a csirkemellet vízszintesen felére, hogy vékonyabbá váljon
  • A csirkemell mindkét oldalát fűszerezzük fokhagymaporral, oregánóval, és egy csipet sóval és borssal.
  • Melegítsük a vajat és az olajat közepes lángon egy serpenyőben.
  • Süssük a csirkemellet a serpenyőben, 5-6 percig oldalanként.
  • Vegyük ki a csirkét a serpenyőből, és tegyük félre.
  • Ugyanabba a serpenyőbe tegyük a gombát és a hagymát és pároljuk 2-3 percig, vagy amíg meg nem puhul.
  • Adjuk hozzá a fokhagymát és egy csipet sót és borsot; pirítsuk 1-2 percig.
  • Csökkentsük a hőt alacsonyra, és adjuk hozzá a tejszínt, parmezán sajtot és a fűszernövényeket.
  • Pároljuk 1-2 percig, vagy amíg a szósz be nem sűrűsödik. Kóstoljuk meg és adjunk hozzá további sót, ha szükséges.
  • Tegyük vissza a csirkét és főzzük további 1-2 percig.
  • Tálaljuk tésztával, rizzsel, salátával vagy zöldségekkel.
Keyword csirke, gomba, ketogén, parmezán
8 leves recept

8 leves recept, ami bármikor jól jöhet! 30-50 perc alatt mind elkészíthető!

8 leves recept az egészséges életmód támogatására. Csirke vagy zöldségleves, a lényeg hogy gyorsan elkészíthető legyen és tápláló. Ezekkel az egyszerű receptekkel gyorsan levest varázsolhatsz a főételed mellé. A családom nagyon “leveses”, tehát mindig jól jön egy-két ötlet.  Lilahagyma leves A hagyma egyike a legkedvezőbb áron kínált, C-vitaminban leggazdagabb zöldségeknek. Alapvetően háromféle hagymát szoktak megkülönböztetni:

Read More »
ketogén recept

Szuper kombináció! 1, sokféleképpen variálható páros

Csirkemáj pástétom, ropogós zöldséglepénnyel Az étel fogyasztható ketogén diéta és bélregeneráló étrend részeként is. Mind a kettő recept gluténmentes, és elkészíthető tejmentesen.  A csirkemáj pástétom elkészíthető kacsa- vagy pecsenyelibamájból is, mindegyik nagyon finom. Többfélevariációja létezik, elég rugalmas recept, nem kell betűről betűre ragaszkodni sem amennyiségekhez, sem a pontos összetevőkhöz. A zöldséglepény használható kenyér helyettesítésére is,

Read More »

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating