ketogén spenót csirke

Ketogén spenótos csirke curry tejmentesen

Ez a tejmentes recept ketogén  és bélregeneráló diétába is beilleszthető. Eredeti nevén Saag Murgh, az egyik kedvenc ételem már évek óta. Könnyű elkészíteni, többféle körettel variálható és ami a legfontosabb, rendkívül tápláló. A spenót szuper alapanyag, de sokáig csak a klasszikus spenót főzeléket ismertem, ami egy idő után sajnos unalmassá válhat. Szerencsére jól kombinálható, mind zöldségekkel, húsokkal, hallal és gombával is. Itt most értelemszerűen csirkével készítjük el, már mutatom is a módját. 

Ezt a receptet indiai barátaimtól tanultam, és rögtön megszerettem. Ugyanezt a spenótos alapot használhatjuk zöldségekhez is, illetve ritkábban sajthoz is. A zöldséges verziónál csirke helyett használjuk kedvenc zöldségeinket; például zöldbab, sárgarépa, karfiol, krumpli stb. A kiválasztott zöldségeket főzzük meg ebben a spenótos-tejszínes alapban. Garantálom, hogy nagyon finom és ketogén étrendben akár köretként is fogyasztható hús vagy tojás mellé.

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

  • 25 dkg zsenge spenót
  • 1,5 teáskanál garam masala
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 1 db nagy hagyma, nagyobb kockákra vágva
  • 2 db paradicsom, négybe vágva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 cm-es gyömbérdarab, meghámozva, összevágva
  • ½ zöld csilipaprika, kimagozva
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 2 evőkanál római köménymag
  • 50 dkg csirke felsőcomb, kicsontozva, lebőrözve, falatnyi darabokra vágva
  • 0,5 dl kókusztejszín/kókusztej (ízlés szerint)
ketogén spenót

Elkészítés:

Egy nagy lábost tölts fel félig vízzel, forrald fel, és dobd bele a spenótot. Főzd 1-2
percig, amíg a spenót kissé összeesik. Lyukas kanállal vagy csipesszel szedd ki a
spenótot, és tedd át a turmixgépbe. Önts rá egy félpohárnyit a főzővizéből, majd
turmixold össze sima pürévé. Öntsd ki, és tedd félre hűlni.
Az előbb használt turmixgépbe (ne vesződj az elmosogatásával, nem fontos) dobd
bele a paradicsomot, a hagymát, a garam maszalát, a fokhagymát, a zöld
csilipaprikát és a gyömbért. Sózd meg, önts hozzá egy kis vizet, és dolgozd össze
péppé.

Hevíts olajat egy serpenyőben, és szórd bele a római köménymagokat. Várj pár
másodpercet, amíg sercegni nem kezdenek. Ezután öntsd rá a paradicsomos szószt.
Keverd el, fedd le, és időnként megkevergetve párold 30 percig takaréklángon.
Ezután tedd bele a spenótpürét, a csirkét és a tejszínt – utóbbit nem muszáj -, és
közepes lángon, 12-15 perc alatt főzd össze. 

Jó étvágyat!

10 ok, hogy miért fogyassz rendszeresen spenótot:

1. ERŐSÍTI AZ IMMUNRENDSZERT
Allergiaszezon idején különösen fontos az immunrendszer erősítése, amelyben szerepet játszik a spenótban gazdag étkezés is. A spenótban található A-vitamin ráadásul védi a szervezetet a különböző fertőzésektől is.

2. ALACSONY A KALÓRIATARTALMA
Ha ízletes és színes ételre vágysz a fogyókúra alatt is, akkor se feledkezz el a spenótról. 100 gramm zöldség ugyanis csak 7 kalóriát tartalmaz, így bűntudat nélkül isteni ételeket készíthetsz belőle.

3. CSÖKKENTI A VÉRNYOMÁST
A spenót gazdag magnéziumban, ezáltal csökkenti a vérnyomást.

4. VÉD A RÁKOS MEGBETEGEDÉSEKTŐL
A spenót tele van különböző flavonoidokkal, amelyek a súlyos betegségekkel is képesek felvenni a harcot. Ezek a fitotápanyagok közömbösítik a szabadgyökök károsító hatását.

5. IGAZI MULTIVITAMIN
Egy adag spenót a napi rost, A-, és K-vitamin szükségletünknek már 20%-át fedezi. Ráadásul gazdag magnéziumban, mangánban, fehérjében, kalciumban, káliumban, cinkben, szelénben, C- és E-vitaminban.

 

6. JAVÍTJA A LÁTÁST
A sötétzöld levelek sok nélkülözhetetlen fitotápanyagot tartalmaznak, beleértve a luteint és a béta-karotint, ezáltal gondoskodva látásunk épségéről.

7. SZÉPÍTI A BŐRT
A spenót magas A-vitamin tartalmának köszönhetően védi a bőrszövetet, így ha rendszeresen eszel spenótot, búcsút mondhatsz a tág pórusoknak, az aknénak és a ráncoknak is.

8. VÉDI A SZÍVET
A spenótban rejlő folsav elengedhetetlen a szív- és érrendszer megfelelő működéséhez.

9. ENERGIÁT AD
Azt hiszed, ami kalóriaszegény az nem képes energiát adni? Ez tévedés. A spenót nagyszerű vasforrás, amely ásványi anyag nélkülözhetetlen az oxigén termelődéséhez. Α-liponsav tartalma miatt segít az antioxidánsoknak kifejteni sejtregeneráló hatásukat. Ráadásul egyensúlyban tartja a vércukorszintet, így megelőzi a nap során fellépő nassolási vágyat.

10. GYULLADÁSCSÖKKENTŐ
A spenót bővelkedik neoxanthinban is. Ez az összetevője felveszi a harcot a szervezetben fellépő gyulladásokkal. Érdemes tehát beiktatni a spenótot az étrendedbe akkor is, ha megfáztál vagy épp fájnak az ízületeid.

Ketogén spenót-csirke curry indiai recept alapján bélregeneráló diéta 1 tejmentes

Ketogén spenót-csirke curry indiai recept alapján bélregeneráló diéta, életmódváltáshoz, tápanyagban gazdag étel, egyszerűen elkészíthető recept mindenki számára

Keywords: diéta

Recipe Ingredients:

Editor's Rating:
5
Scroll to Top