Autentikus Dél-indiai kókusz chutney

A Dél-indiai konyha nagyon közel áll a szívemhez, nem csak azért, mert nagyon finom; de a szerelmem is innen származik. Egész pontosan Kerala államból, ahol a kókusz egy rendkívül fontos alapanyag. Szinte minden ház kertjében található néhány tucat kókuszdiófa. Családi program a kókuszdiók szüretelése után a gyümölcs kiszárítása, amiből majd kisajtolják a kókuszzsírt/olajat. Fogyasztják a termésből kisajtolt olajat, a vizét, a húsát főételekbe is felhasználják, és egy erjesztett ital is kinyernek belőle. A chutney (csatni), mártogatósként jelenik meg az étrendjükben. Egy ketogén étrendbe és alacsony fodmap diétába is beilleszthető finomság.
kókusz
Íme a recept:
Hozzávalók:

 

  • fél csésze kókusz csipsz
  • kb. 1,5 dl víz
    1 kk fekete mustármag
  • ízlés szerint csili
  • ízlés szerint koriander levél
  • 1 kk őrölt kömény
  • kb. fél centi gyömbér
  • ízlés szerint só
  • 1 tk kókuszolaj
  • + ha van, szárított curry levél

Elkészítés:

  1. A kókusz csipszet egy olyan edénybe öntjük, amiben botmixer segítségével turmixolni tudjuk majd. Ha van turmix gép azt is használhatjuk.
  2. A kókuszhoz hozzáadjuk a felszeletelt gyömbért, a köményt, egy csipet sót és a koriander leveleket.
  3. Majd hozzáöntünk fél decilitert a vízből és elkezdjük turmixolni. Fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet, addig, míg egy sűrű masszát kapunk.
  4. Ezután egy serpenyőt kezdjünk el felmelegíteni, és tegyük bele a kókuszzsírt.
  5. Miután a kókuszzsír felolvadt, adjuk hozzá a fekete mustármagot.
  6. Mikor elkezdenek a magok “sisteregni” és pattogni, hozzáadhatjuk a csilit és a curry levelet.
  7. Körülbelül fél perc múlva levehetjük a tűzhelyről és beleönthetjük a kókuszos masszánkba.
  8. Jól keverjük el és fogyasztásig tartsuk hűtőben.

Jó étvágyat!

kókusz chutney, csatni

További receptek:

Scroll to Top