Kedvenc spenótos smoothie receptem
Spenótos smoothie recept következik!
Az én kedvenc zöld smoothiem fő alapanyaga a spenót. A spenót minden falatja szinte az összes, ember számára hasznos tápanyaggal rendelkezik, összehasonlítva bármely más étellel. Kezdjük azzal, hogy a kutatók legalább tizenhárom féle flavonoid-vegyületet azonosítottak a spenótban, ezek antioxidánsok, melyek a rák ellen a legjobb harcosok. A spenótban található vas, azonkívül, hogy ellátja egészséges hemoglobinnal szervezetünket, élesíti a memóriánkat, és felélénkíti az agyműködésünket is. Jelentős mennyiségű A- és C-vitamint tartalmaz, mely garancia a fölösleges koleszterin oxidációja ellen, ami diabéteszes szívpanaszokat okozhatna. Emellett tartalmaz még folsavat és magnéziumot. A spenót tehát egy igazi superfood!
Mielőtt megmutatom a receptet, szeretném kiemelni a rendszeres, megfelelő mennyiségű rost fogyasztás előnyeit.
A magas rostfogyasztás számos betegségtől megvédhet.
A rostok rendkívül fontos szerepet töltenek be szervezetünk egészségének fenntartásában: óvják a szívet és az érrendszert, jó hatással vannak az emésztésre, ha rostban gazdagon táplálkozunk, a cukorbetegség kialakulásának esélye is csökkenhet. Ennek ellenére sokan nem törődnek eléggé a kellő rostfogyasztással. Tény és való, hogy egyszerűbb, valamilyen kész-, vagy félkész élelmiszert leemelni a boltok polcairól, mint egészséges összevetetőkből, valóban tápláló ételt készíteni. Ez azonban semmiképpen sem éri meg, testünk ugyanis idővel „megbüntet” a helytelen táplálkozás miatt.
Étkezési rostok
Az étkezési rostok a legkiválóbb természetes méregtelenítők és béltisztítók. Megkötik, és eltávolítják mérgeket, ledörzsölik a bélfalról a letapadt káros salakanyagokat, felgyorsítják a bélperisztaltikát. Ha a rostfogyasztásunk megfelelő, kisebb eséllyel lesz aranyerünk és szinte biztos, hogy reggel sem kell órákat a mosdóban eltöltenünk. A rosthiányos táplálkozás szorulást okoz, a bélrendszerben megrekedt salakanyag remek búvóhelyet biztosít a parazitáknak, ráadásul felborítja a bélflóra egyensúlyát.
Kétféle élelmi rost létezik, vízben oldódó és vízben oldhatatlan.
A vízben oldódók (ilyen az inulin, a pektin és a béta-glükán) a bélrendszerben megkötik a nedvességet, ezáltal zselés anyagot képeznek. Lassítják az emésztést, javítják az anyagcserét és a tápanyagok felszívódását. Emellett, csökkentik a koleszterinszintet, szabályozzák az étkezés után a vércukorszint emelkedését, védik a bélnyálkahártyát, valamint a zsír- és a szénhidrátok anyagcseréjének javításával, a túlsúly megszüntetéséhez is hozzájárulnak. Táplálékul szolgálnak a probiotikus baktériumok számára, ezáltal támogatják a bélflóra egyensúlyát, és ezzel az immunrendszer működését. Sikerrel használhatók hasmenés ellen.
A vízben oldhatatlanok (pl. cellulóz, lignin, hemicellulózok) növelik a széklet térfogatát, és felgyorsítják a távozását. Csökkentik az érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát, védik a vastagbél egészségét. Mivel teltségérzetet okoznak, elősegítik az optimális testsúly elérését, és a régóta fennálló székrekedés megszüntetésében is a segítségünkre vannak.
A rost fogyasztás mellett különösen fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása!
Spenótos smoothie recept
Hozzávalók:
- 1 evőkanál zabpehely
- 1nagy marék spenót (kb. 50 g)
- 2 érett banán
- 1 kivi
- 1 narancs
- 100 ml növényi tej
- 1 evőkanál hántolt kendermag
- Én hozzáadok egy adag Herbalife fehérjét is
Így készítsük:
Áztassuk be a zabpelyhet egy éjszakára kevés vízbe. Hámozzuk meg a narancsot, mintha alma lenne, majd vágjuk négy részre. Ezáltal megmarad az összes mag és rost, és felhasználunk minden tápanyagot. Tegyünk mindent a turmixgépbe, és addig keverjük, amíg sűrű pépet kapunk. Kóstoljuk meg, hogy szükség van-e még bármire; én szoktam adni hozzá egy kis citromlevet is. Öntsük egy tálkába. Szórjunk rá bőséggel kendermagot, hogy még több fehérje legyen benne. Bátran adhatunk hozzá kókuszreszeléket, apróra vágott diót, magvakat vagy akár a banán másik felét vékony karikára vágva.
Spenót fogyasztás előnyei
Ez a salátanövény hatalmas vitamin- és tápanyagforrás. A spenót diéta jótékony hatása és infók a spenótról a következők: a spenót kissé kesernyés ízű, viszont nagyon egészséges nyersen és főzve egyaránt, illetve egészségmegőrző hatással rendelkezik.
A spenót jótékony hatása a legjobban nyers változatban mutatkozik be, mivel ekkor az összes tápanyag benne marad. Cukorbetegek számára is tökéletes, mivel a sótartalma kiegyensúlyozza a vércukorszintet a szervezetben. A spenót élettani hatása többféleképpen mutatkozik meg, véd a gyulladásoktól, a szív- és érrendszeri problémáktól valamint a rák ellen is tökéletes lehet. A spenót diéta nagyon hasznos és tisztítóként, méregtelenítőként is eredményesen alkalmazható.
Mivel beindítja az anyagcserét, elősegíti a fogyást is. Ezt a nagyszerű növényt már a XVI. században is ismerték és szerették. Más néven parajként emlegetik, egynyári növény, akár 30 cm-es nagyságú is lehet. Ha szeretné a kertjében látni, akkor ősszel, azaz szeptemberben érdemes elvetni.

Miért fogyasszunk kendermagot?
A kendermag a növényi alapú fehérjék és a GLA egyik legjobb forrása, széles körű egészségügyi előnyökkel rendelkezik, beleértve a szív egészségének, az emésztésnek, az izomtömegnek a javítását, az álmatlanság kiküszöbölését, a vérszegénység megelőzését és a fogyás elősegítését.
Segít továbbá az anyagcsere aktivitásának elősegítésében, a különböző rákos megbetegedések megelőzésében, az immunrendszer fellendítésében, a menopauza és a menstruációs tünetek csökkentésében, a bőr, a haj és a csontok egészségének javításában.
A kendermag növényi alapú fehérjékben gazdag, így felülmúl sokféle táplálékot, mint például a lenmag, a quinoa és a chiamag. Tartalmazza még az omega-3 és az omega-6 zsírsav ritka formáját, amelyet GLA-nak, vagyis gamma-linolsavnak hívnak. A kendermag nagy mennyiségben tartalmaz cinket, magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat és rostot, E-vitamint, rezet és mangánt.
Jótékony hatással van a szív egészségére, beleértve a megfelelő koleszterinszintet vagy a zsírsavak egyensúlyát a szervezetben. Ez elengedhetetlen a szervezet normális működéséhez, az ateroszklerózis, a szívroham és a stroke megelőzéséhez.
Miivel a kendermag rostban is gazdag, így tovább erősíti a szív egészségét, ugyanis a benne lévő rostok szinte kisöprik az artériák falain lévő koleszterint, amely szintén rontja a szív egészségi állapotát.
A kendermag összesen 21-féle aminosavat tartalmaz, köztük mind a 8 esszenciális aminosavat is, amelyet a szervezet természetes módon nem termel, de nagyon fontos például az izmok megfelelő működéséhez, a fogyáshoz vagy a stresszcsökkenéshez.
A kendermagban sok kalcium is van, ami szerepet játszik a csontok megerősödésében. Ez az apró mag segít megelőzni a csontritkulást és az ízületi gyulladást is.
A kendermag vasat is tartalmaz nagy mennyiségben. A vashiány vérszegénységet okozhat, ami olyan tünetekkel járhat együtt, mint fejfájás vagy izomgyengeség. A vas mindezen túl segít a szorongás és a stressz csökkentésében.
Mivel sok tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot, fenolvegyületet, rostot és egészséges zsírokat tartalmaz, így előnyös lehet az immunrendszer számára, azaz megóvhat bennünket számos betegségtől.
A kendermag gamma-linolsav-tartalma a pajzsmirigy és a hasnyálmirigy hormonszabályozójaként működik, és csökkentheti a hormonális egyensúlyhiány számos tünetét, mint a menopauzális tünetként ismert hangulatváltozást és a depressziót. Segíthet szabályozni a hormonokat, amelyek befolyásolják a súlygyarapodást és az éhséget.
Ha szeretnél még hasonló recepteket, mint a spenótos smoothie, írj nekem!
További receptek:

Mi az a rezisztens keményítő?

Autentikus indiai csirke byriani, ahogy mi szeretjük

Dél-indiai halas curry

Mennyei finom ketogén krémek, szószok, mártások (5 recept)

Fantasztikus pulykaburger avokádókrémmel, 2 variálható recept, amit imádni fogsz!
