citromfu-tea
Blogs

Indiai citromfű – 7 előnye a rendszeres citromfű használatnak:

A citromfű egy gyógynövény, amely Srí Lanka és Dél-India területein őshonos, de manapság a világ sok országában elterjedt már.  A növény szárai az ázsiai főzés általános alkotóelemei, de citromfű tea készítéséhez is a szárát hadználják.

 A növénynek hosszú levelei vannak, amelyek hasonlóak a tengeri fűfélékhez.  Noha becslések szerint 55 citromfűfaj létezik, csak a kelet-indiai és a nyugat-indiai fajták alkalmasak a főzéshez.
 Számos kutatót érdekli a citromfű tea ivásának egészségügyi és gyógyászati előnyei.  Ebben a cikkben megvizsgáljuk a tea által kínált egészségügyi előnyöket, és megvizsgáljuk az állításokat alátámasztó bizonyítékokat.
Az indiai citromfű jellegzetes illatú, kellemes ízű fűszernövény, mely számos ázsiai ország gasztronómiájának fontos alkotóeleme. Hosszúkás, vékony levelei tápanyagokban gazdagok, így A- és C-vitaminokban, folsavban, magnéziumban, cinkben, rézben, vasban, káliumban, foszforban, mangánban és kalciumban. Emellett olyan vegyületeket is tartalmaz, melyek fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, összehúzó és nyugtató tulajdonságokkal bírnak, a citromfűből készült illóolaj, a citronellaolaj pedig nagyszerű rovarriasztó is egyben.

Sokan úgy vélik, hogy a citromfű tea többféle egészségügyi előnnyel jár, ám a kutatók még nem végeztek elegendő nagyszabású tanulmányt ezeknek az előnyöknek a bizonyítására.
 Az orvosok tudják, hogy a tea segíthet a szabad gyökök elleni küzdelemben, csökkentve ezzel a szervezetben a gyulladások előfordulását.  A citromfű gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz. 
 A gyulladás számos káros egészségi állapot tényezője, beleértve a fájdalmat, szívbetegségeket és különböző keringési problémákat. Éppen ezért érdemes a citromfüvet beépíteni a mindennapi rutin részeként. 

 További 7 előnye a rendszeres citromfű használatnak: 

1. A szorongás enyhítése

 Sok embernek a teázás már önmagában megnyugvást hoz, ám citromfű teával az érzés tovább fokozható; a citromfű szorongáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően.
 A Memorial Sloan Kettering Cancer Center szerint a citromfű illata segíthet a szorongással küzdő embereknek. 
Amikor az ember belélegzi a citromfű illóolaját, akkor az csökkenti a stressz és a szorongás érzését.  Az indiai citromfűnek nagyon jó hatásai vannak a hangulatunkra is: olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyek hatással vannak az agy szerotonin-termelésére, emellett nyugtató és lazító, kiegyensúlyozza az idegrendszerünket. Ezzel pedig nemcsak az enyhe depresszió ellen lehet hatásos gyógynövény, de pontosan ennek köszönhető, hogy a stressz ellen is nagyon hatékonyan küzdhetünk vele.

 2. Csökkenti a koleszterinszintet

 A Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research egyik cikkében úgy tűnik, hogy a citromfű kivonatok fogyasztása csökkenti az állatok koleszterinszintjét.
 A tanulmány megállapítja, hogy a reakció dózisfüggő.  Ez azt jelenti, hogy nagyobb mennyiségű citromfű tovább csökkentheti a koleszterinszintet.

3. A fertőzés megelőzése

 A Memorial Sloan Kettering Cancer Center szerint a vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy a citromfűnek lehetnek bizonyos fertőzés-megelőző képességei.
 Például, a citromfű esszenciájának használata csökkenti egy gombás fertőzés előfordulását, amely általában a gyengült immunrendszerrel szenvedő embereket érinti. 

 4. A száj egészségének javítása

 Sok országban, ahol a citromfű növény őshonos a térségben, az emberek a citromfű szárát szokták rágni, hogy ezzel javítsák a fogak egészségét.
 Az Élelmiszerkémia folyóirat egy tanulmányt tett közzé, amely megerősítette ezeket az eredményeket.  A szerzők 12 gyógynövényt vizsgáltak meg és megállapították, hogy a citromfű gyógynövény-kivonata volt a laboratóriumi mintákban a baktériumok szaporodásának egyik leghatékonyabb inhibitora.  Olyan baktériumokat használtak a tanulmányban, amelyek rendkívül károsak fogaink épségének.

5. A fájdalomcsökkentés

 Egy tanulmány szerint a citromfű képes lehet gátolni a fájdalmat.  Ezáltal kimondhatjuk, hogy egy erős természetes fájdalomcsillapítóra találtunk a citromfűben. Legyen az izületi, izomfájdalom, de akár a náthával és egyéb betegségekkel összefüggő fejfájásokat is csillapíthatjuk. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és gyógyító hatásainak köszönhetően enyhítheti az ízületi gyulladásban, reumában, köszvényben és egyéb, ízületeket érintő panaszokban szenvedők kellemetlen tüneteit. Emellett az indiai citromfű azoknak is jó választás lehet, akik izmai gyakran görcsölnek vagy éppen meghúzódott egy-egy izmuk.

 6. A vörösvértestek fokozása

 A 2015-ös tanulmány eredményei szerint a citromfű esszencia napi, 30 napig történő ivása növelheti a hemoglobin koncentrációt, a sejtmennyiséget és a vörösvértestek számát a testben.
 A kutatók a vizsgálat elején, majd 10 és 30 nappal a vizsgálat során 105 emberi alanytól vették vérvizsgálatot.  Megállapították, hogy a citromfű fogyasztása fokozza a vörösvértestek képződését.
 Ezt a tulajdonságát a citromfűnek, az antioxidáns jellegének tudták be a kutatók.

 7. A puffadás enyhítése

 A citromfű tea fogyasztása vízhajtó hatással jár, ami azt jelenti, hogy stimulálja a veséket a szokásosnál nagyobb vizelet kibocsátásért.
 A Journal of Renal Nutrition kisméretű tanulmánya szerint a citromfű tea ivása más italoknál jobban növeli a vizelet kibocsátást.
 Ez nagy segítségünkre lehet, ha a vízvisszatartás puffadáshoz vezet.  Ez a premenstruális szindróma (PMS) általános tünete.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük