Fermentált répa gyömbérrel és kurkumával
ÁltalEszter
Szükséged lesz:
- Befőttes üvegekre
- Kb. fél kg sárgarépára
- 1 ujjnyi gyömbér darabra
- 1 teáskanál kurkuma porra
- szűrt vízre
- 1 és fél teáskanál tengeri sóra
Így készítsd:
- Először is keverjük össze a tengeri sót a vízzel és tegyük félre.
- Utána hámozzuk meg, és szeleteljük hosszú csíkokra a répát.
- Szeleteljük fel a gyömbért.
- Fektessük a befőttes üvegünket az oldalára, ez megkönnyíti, hogy a répa szeleteket szépen egymásra rakhassuk.
- Tegyünk pár szelet gyömbért a befőttes üvegbe.
- Majd félig töltsük meg sárgarépa szeletekkel.
- Amikor az üvegünk félig van, tegyünk még pár szelet gyömbért az üvegbe, azután pedig tegyünk még bele répa szeleteket, egészen addig, még nem tudunk már hozzátenni egy szálat sem.
- Állítsuk fel az üveget, és öntsük rá a sós vizet, amit félretettünk. A víz lepje el az összes répaszeletet.
- Szórjuk meg a tetejét kurkumával és jól zárjuk le az üveget. Óvatosan rázzuk össze, éppen hogy csak a kurkuma eljusson az üveg minden részére.
- Írjuk rá az üvegre dátumot.
- Hagyjuk szobahőmérsékleten, pl. a pulton 2-3 napig
- Amint meglátjuk a buborékokat, és észrevesszük, hogy a víz zavarossá válik, tegyük a hűtőszekrény ajtajába (a hűtő legmelegebb része)
- Hagyjuk ott 10 napig, majd élvezzük! 🙂
- Felbontás után, tartsuk a hűtőszekrény polcán a további erjedés lassítása érdekében.