Blogs | Esszenciális olajok

Esszenciális olajok és az ayurvéda

Az ősi ayurvédikus gyógyászat szerint három dósa van, amelyek irányítják az emberi testet: ezek a vata dósa, kapha dósa és pitta dósa. Minden emberben megtalálható mind a három dósa, de mindannyiunkban van egy domináns dósa, amely meghatározza fizikai, pszichológiai, érzelmi és szellemi felépítésünket.

A domináns dósa kiegyensúlyozásával képesek vagyunk fizikailag, szellemileg és lelkileg a csúcson érezni magunkat. Ha ez a dósa nem kiegyensúlyozott, annak mindenképpen érezni fogjuk a negatív hatásait.

Bemutatom nektek mindegyik dósát, testtípust és az esszenciális olajokat is, melyekkel egyensúlyba hozhatjuk őket.

Kapha dósa

A kapha típusú ember külsőleg általában alacsony, zömök testalkatú, végtagjai szintén rövidek és vaskosak. Hízásra erősen hajlamos. Haja sűrű és fekete. Bőre porcelánfehér, puha és sima, tapintása hideg és zsíros, olajos, a legkésőbb indul meg öregedése. Szemei szélesek, kék, vagy barna színűek,  hosszú szempillával. Homlokuk széles, arcuk kerek.
A kapha ember kis mennyiségben eszik, nem mohó, keserű, csípős, forró és száraz ételeket fogyaszt. Mozgása lassú és megfontolt.
Belső tulajdonságaikat tekintve a kapha ember becsületes, jóindulatú, egyenes és őszinte. Keveset beszél, könnyen megbocsát, toleranciaszintje igen magas, alázatos és engedékeny. Befogadó természeténél fogva tanult és jó a memóriája. Hűséges, szélsőséges esetben ragaszkodó. Nyugodt természetű, alázatos, keveset beszél, kevésbé ideges, lassú felfogóképesség és mozdulatok jellemzik. Bízik Istenben, méltóságteljes, jótékony, megbocsátó természetű, civilizált, álmos, lassú, hálás természetű. Egyenes, őszinte, tanult, szemérmes, engedelmes a tanáraival szemben

Az alábbi illóolajok tökéletesek a legtöbb kapha dósához:

Teafa
A teafaolaj tisztító és fertőtlenítő tulajdonságairól ismert. Annak ellenére, hogy képes serkenteni a vérkeringést és fokozni a hormonkiválasztást, a teafaolaj valójában szárító hatással van a testre, tökéletes egyensúlyt teremtve a kapha-dósa számára. Aromaterápiában történő felhasználás esetén enyhíti a tüdő-és légzési problémákat és megakadályozza a fertőzéseket.
Levendula
Ez a sokoldalú olaj kiválóan alkalmas a kapha dósa bőrére. Természetesen tisztítja, csökkenti a pórusok méretét és szárítja a bőrt, miközben fiatalító hatása is van. A levendula csökkenti a kapha zsíros bőre okozta pattanásokat. A teafaolajhoz hasonlóan a levendula is jól működik a légzési betegségek esetén.
Borsmenta
A borsmenta illóolaj ismerős illata szellemileg stimuláló és élénkítő. Amikor a kapha dósa nincs egyensúlyban, az elme lassú és lusta, így hajlamosabbak a depresszióra. A borsmenta felemelő illata segít csökkenteni a mentális köd érzését. Hűtő tulajdonságokkal is rendelkezik, a borsmenta kókuszolajjal keverve, majd a tarkóra és a pulzuspontokra kenve hűtő hatást biztosít a kapha dósa számára.
Zsálya
A zsálya illóolaj is szintén a tisztító és fertőtlenítő olajok közé tartozik. A teafaolajhoz hasonló köptető tulajdonságokkal rendelkezik ez az olaj és segíti a felesleges nyálka csökkentését. Illata növeli a mentális stabilitást és a tisztaságot, fellendíti a kognitív képességeket.
Eukaliptusz
Az eukaliptusz illóolaj kiválóan kiegészíti a kapha dósát. A felemelő illat szellemi tisztaságot nyújt, míg a jól ismert olaj hűtő és tisztító tulajdonságai tökéletesen kiegyensúlyozzák a zsíros bőrt. Akár tusfürdőnkhöz adjunk egy cseppet. Ezenkívül kiválóan kiegészíti az aromaterápiát a légzőszerveink tisztításához.

Pitta dósa

A Pitta típusú emberek külsőleg közepes magasságúak és testalkatúak, végtagjaik is közepesen hosszúak és teltek. Hízásra közepesen hajlamosak. Hajuk gyakran szőke, vagy vöröses, gyér és hajlamos a korai őszülésre. Bőrük rézvörös, arcuk szeplős, pattanásos, ráncos, testük egyéb területén a bőr foltos, sok az anyajegyük. Szemük kicsi, barna gyér szempillával, harag esetén a szem bepirosodik. Arcuk szív alakú, orruk és álluk arányos.
A Pitta típusú embereknek kimért szomjuk és étvágyuk van, gyorsan esznek, intenzív bélmozgásuk van, naponta akár többször is ürítenek. Szeretik a keserű, az édes, és a hideg ételeket. Mozgásuk gyors (képesek hirtelen váltani), ügyesek. Nem szeretik a meleg évszakot, erőteljesen izzadnak, rossz szagot áraszt a testük.
Belső tulajdonságait tekintve a Pitta ember bátor, kreatív, extrém intelligenciával rendelkezik, sokat tanul, és jó magaviseletű, bár hajlamos a szabálytalanságra. Van mentális erejük a félelemmel és gyűlölködéssel való szembenézésre, képes dönteni. Szélsőséges helyzetben a Pitta ember ideges, hisztis.

A következő illóolajok tökéletesek a legtöbb pitta dósa számára:

Lime
A lime esszenciális olaj, szemben citrusos párjával, a citrommal, nyugtató, enyhitő hatással rendelkezik. Szárítás nélkül lehűti, csökkenti az általános testhőmérsékletet. Fontos megjegyezni, hogy a lime fényérzékenyiti a bőrt, és használat után 10-12 óráig kerülni kell a napfényt, mert súlyos bőrégést okozhat.
Ylang Ylang
Gazdag virágillatával rendelkező Ylang ylang nyugtató, földelő előnyöket kínál, ha aromaterápiában használják. Úgy gondolják, hogy csökkenti a vérnyomást, és relaxációt idéz elő. Az Ylang ylang csodálatosan keveredik a lime esszenciával, így ez egy kiváló páros a pitta dósa számára.
Édeskömény
Ez az illóolaj az egész test számára tisztító hatású. Megfelelő alkalmazás esetén fokozhatja az egészséges emésztést, csökkentve a kellemetlen érzéseket, amelyeket a pitta dósa erős étvágya eredményez. Továbbá csökkenti a nyugtalanság érzéseit azokban a pillanatokban, amikor a pitta dósa úgy érzi, hogy túlhajszolt.
Szantálfa
A szantálfa illóolaj a lista tetején található a bőrproblémák enyhitése szempontjából. A pitta dósa gyakran szerez napégési sérüléseket vagy gyakran száraz a bőrük, amelyet érzékenység okoz. A szantálfa hűtő olajokkal, például napraforgóval vagy kókuszdióval keverve megkönnyebbülést hoz a napsütésben a bőrre felvive. Az illata nyugtató hatásokkal, valamint mentális összpontosítással jár, amikor az érzelmek túlcsordulnak.

Vata dósa

A Vata típusú emberek külsőleg általában magas, vékony testalkatúak, végtagjaik hosszúak és szintén vékonyak. Hízásra nem hajlamosak. Hajuk sötét, töredezett, bőrük száraz, esetleg repedezett, sötét színű. Szemük kicsi, kerek és fénytelen. Arcuk szögletes, fogsoruk szabálytalan, ajkuk keskeny.
A Vata típusú ember lehet falánk, de legalábbis minden időben képes enni, ennek ellenére széklete kevés, sötét színű. Szereti az édes, savanyú, sós, meleg, sőt forró ételeket. Mozgása nem túl gyors, de kitartó, nagy az állóképessége. Extra ellenszenvet érez a hideg iránt.
Belső tulajdonságait tekintve a Vata típusú ember az érzékeit nem tudja kontrollálni, gyönyörkereső, párkapcsolatban féltékeny típusú. Beszédes, de mondanivalója általában jelentéktelen. Fontos számára a zene és a humor. Labilis egyéniség, hajlamos a szerencsejátékra, a lopásra, hazudozásra is. Memóriája bizonytalan, kevésbé tanult.

A következő illóolajok tökéletesek a legtöbb vata-doshához:

Szegfűszeg
A szegfűszeg illóolaj, amelyet gyakran használnak gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt, tökéletes olaj a vata emberek számára, hogy pihenjen és javítsa az általános mozgást. A vata dósa szabályozza a test mozgását, így a szegfűszeg lehetővé teszi a fokozott, pozitív mozgást, miközben egy lágy aromát kínál.
Fahéj
A fahéj illóolaja melegítő és nyugtató illatot kínál. Ezenkívül serkenti az agyi működést, segitve az élesebb összpontosítást és figyelmet. Ez egy olyan területen, amivel sok vata tipusú ember küzd.
Római kamilla
A római kamilla illóolaja enyhíti a test szorongását és feszültségét, ami a vata dósa egyik általános problémája. Nyugtató hatást is kínál, és küzd az álmatlanság ellen.
Muskátli
A muskátli illóolaj, ha helyileg alkalmazzák, javítja a bőr alatti keringést, lehetővé téve a vata dósa testtípus száraz és repedt bőrének gyógyulását és megnyugtatását. Ugyancsak, hasonlóan a római kamillahoz, a muskátli ellazítja az elmét és a testet, ezzel egyensúlyt teremtve.
Szantálfa
A fahéjhoz hasonlóan a Sandalwood elősegíti a mentális tisztaságot és a figyelmet. Aromaterápiához tökéletes, a szantálfa békét hozhat otthonában, ösztönözve az egészségesebb és következetesebb szokásokat.
Ezeknek az olajoknak a diffúzorban történő használata könnyű aromaterápiát tesz lehetővé, amely megkönnyíti a lassítást, az önmegnyugtatást és a pihenést, ugyanis ezek olyan területek, ahol a vata dósa valamivel több segítséget, támogatást igényel.

Ezen olajok mindegyike hordozóolajjal összekeverve használható a nap végén a csuklóra, pulzuspontokra, esetleg talpra kenve, valamint aromaterápiára hidegpárás diffúzorból párologtatva. Ezeknek az illóolajoknak a mindennapi életben történő felhasználásával, nagy hatású, energizáló gyakorlatokkal kombinálva a dósáink biztosan egyensúlyba kerülnek.

Itt tudod az olajokat megvásárolni:
https://www.mydoterra.com/esztersipos/#/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük