kelbimbó, air fryer
Forró levegős sütőben készülő ételek | Köretek | Receptek

Ha nem szereted a kelbimbót, akkor is muszáj kipróbálnod ezt a receptet! 1 egészséges köret ebéd vagy vacsora mellé!

A kelbimbó nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, pedig sok hasznos anyag van benne. Ahhoz képest, hogy zöldség, rengeteg fehérjét tartalmaz, ezenkívül magas a C- és a K-vitamin-tartalma.
Az alábbi recept nagyon jó köret lehet a tányéron, akár ebédre, vacsorára, de én szívesen fogyasztom reggelire is! Én Air Fryer-ben, azaz forró levegős sütőben készítem, de természetesen elkészíthető hagyományos sütőben is, de még jobb légkeveréses sütőben. 
Mielőtt megmutatom a receptet, nézzük meg, milyen előnyei vannak a kelbimbó rendszeres fogyasztásának! 

Miért hasznos kelbimbót fogyasztani?

Elsősorban amiatt, mert egy adag a napi C- és K-vitamin-szükségletünket is fedezi. A kelbimbó a legegészségesebb ételek közé tartozik, már ami a vitamin- és ásványianyag-, valamint fitonutrienstartalmát illeti a kalóriatartamához viszonyítva. Ugyanis egy adag relatíve kevés kalóriát, viszont rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz.

Egy adag (körülbelül 88 g) nyers kelbimbó tápértéke 38 kcal; zsírt nem tartalmaz, van benne 8 g szénhidrát (amiből 3 g cukor és 2 g rost) és 3 g fehérje. Egy ilyen adag a napi K-vitamin-szükségletünknek a 196 százalékát, a napi C-vitamin-igényünknek pedig a 125 százalékát fedezi. Ezen kívül megközelítőleg a 10 százalékát tudjuk vele fedezni a napi A- és B6- vitamin-szükségletünknek, valamint a napi folsav-, kálium- és mangánigényünknek.

vacsora

Az 1980-as évek óta köztudott, hogy a keresztes virágú zöldségfélék, amilyen a kelbimbó, a brokkoli és a karfiol, összefüggésbe hozhatók a rák kialakulásának csökkent valószínűségével.

Tudta? A kelbimbót Brüsszelben nemesítették ki, még a 19. században, ezáltal az angolok “brüsszeli káposztának” nevezik.

Egy friss tanulmány pedig azt is kimutatta, hogy azok a kéntartalmú vegyületek (például a szulforafán), amelyeknek ezek a zöldségfélék a jellegzetes kesernyés ízüket (és büdös szagukat) köszönhetik, összefüggésben vannak a rákellenes hatásukkal. A szulforafánon kívül a kelbimbóban levő klorofill is hatékony a karcinogén anyagok ellen.A rákellenes hatáson kívül figyelemreméltó a kelbimbó jótékony hatása a csontokra is. A kevés K-vitamin-bevitel összefüggésbe hozható a csonttörések nagyobb kockázatával. A kelbimbó pedig nagyon gazdag K-vitamin-forrás, így segíti elő a csontok egészségét. Ráadásul egy adag 37 milligrammnyi kalciumtartalmával is hozzájárul az erős csontozat kialakulásához.

A cukorbetegséggel élők számára is jótékony hatású lehet a kelbimbó, ugyanis alfa-liponsavat tartalmaz, ami a glükózszintet csökkenti, az inzulinérzékenységet pedig növeli. Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy a vizsgálatok az alfa-liponsav intravénás adásának jótékony hatásait bizonyították; az emésztőrendszerbe juttatott liponsavval kapcsolatban nincsenek adatok.

A kelbimbóban található C-vitamin és más antioxidáns anyagok segítenek megőrizni a szem egészségét, és a látás minőségét – akár idősebb korban is. A C- és az A-vitaminnak a bőr védelmében és egészségében is kiemelkedő szerepe van.

ebéd

Hogyan építhetünk minél több kelbimbót étrendünkbe?
Először is fontos tudni, hogy érdemesebb kisebb és a frissebb kelbimbókat választanunk, ezeknek ugyanis édesebb az ízük, és nem fordul elő, hogy fásak lennének, míg a nagyobbaknál ez megeshet. Mindig külön zacskóban tároljuk a hűtőszekrényben. Érdemes azonban inkább frissen fogyasztani: minél frissebb ugyanis a kelbimbó, annál finomabb.
Az elkészítésekor nagyon fontos még az is, hogy nem szabad túlfőzni: veszít a tápértékéből, és ekkor erősödik fel a jellegzetes kesernyés íze. A legjobb, ha nem főzzük, hanem a sütőben megsütjük – ehhez tálaljunk szőlőt, diót és balzsamecetet.

Én személyszerint imádom belefőzni húslevesbe is! 

Van-e egészségügyi kockázata annak, ha sok kelbimbót fogyasztunk?

Ha valaki vérhígítót szed, fontos, hogy hirtelen ne változtasson úgy az étrendjén, hogy a K-vitamin-bevitele nagyban csökkenjen vagy nőjön, mivel e vitaminnak fontos szerepe van a véralvadásban. Így a kelbimbó fogyasztásával óvatosnak kell lenniük azoknak, akik ilyen gyógyszereket szednek.
Illetve pajzsmirigy problémák esetén érdemes óvatosan bánni a keresztesvirágú zöldségek fogyasztásával.

Még több információ a pajzsmirigy betegségek és a keresztesvirágú zöldségek fogyasztásával kapcsolatban ->

Most pedig jöjjön a recept!

kelbimbó, air fryer

Füstös kelbimbó, Air Fryer-ben készítve

Eszti
Az édes és savanykás balzsamecet jól párosul a kelbimbó keserűségével; a szalonna füstös ízt ad. 10 perc sütés után még mindig roppanós; Ha szükséges, süsse még néhány percet a lágyabb textúrához.
Tanfolyam Appetizer, Breakfast, Dinner, Lunch, Main Course, Salad, Side Dish, Snack
Adag 2

Berendezés

  • Air fryer- Forró levegős sütő

Összetevők
  

  • 1 tk olívaolaj
  • fél tk
  • fél tk bors
  • 280 g kelbimbó megtisztítva, hosszában félbe vágva
  • 1 tk balzsamecet
  • 2 tk bacon kockára vágott, lepirított

Utasítások
 

  • Előmelegítjük a sütőt 175°C-ra
  • Egy kis tálkában keverjük össze az olajat, sót és fekete borsot
  • Az olajos keveréket öntsük a kelbimbóra és jól keverjük össze
  • Tegyük be a sütőbe, 5 percre
  • 5 perc elteltével forgassuk át a sütőben a kelbimbókat, és tegyük vissza még 5 percre
  • Ha roppanósan szeretjük vegyük ki, ha puhábban, akkor egy újabb keverést követően tegyük vissza még pár percre
  • Amikor elértük a kívánt textúrát, vegyük ki, helyezzük egy tálba, locsoljuk meg balzsamecettel és keverjük át
  • Végül adjuk hozzá a lepirított bacont és már tálalhatjuk is!

Megjegyzések

A bacon természetesen kihagyható, anélkül is nagyon finom köretet kapunk. 
Kulcsszó airfryer, forró levegős sütő, füstölt, kelbimbó, ropogós

Jártál már a kávézómban?

Lecsekkoltad már a webáruházam?

Információk a kelbimbóról: www.hazipatika.com és Medical News Today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept Értékelés