Csicseriborsós saláta recept, 1 nagy kedvencem, amely gyorsan elkészíthető!
Imádom a csicseriborsót! Nem fogyasztom túl gyakran, hormonális hatásai miatt, de amikor a párommal csicseriborsós ételt készitünk, akkor vagy hummuszt vagy ezt a salátát. Összeszedtem nektek néhány előnyét a csicseriborós fogyasztásnak!
Az arab világban, és főként Marokkóban, a csicseriborsó szinte mindennapos élelemnek minősül. Rendkívül sokoldalúan és finom fűszerezéssel készítik el, így, ha nem lenne ötletünk a csicseriborsó ízletes felhasználásához, nyugodtan lessünk el egy-két egyszerű trükköt tőlük.
A csicseriborsó segíti az emésztést
A különleges kulináris élvezeteken túl a csicseriborsónak persze kedvező élettani hatásai is vannak. Mivel élelmi rostokban gazdag, így támogatja emésztésünk munkáját, és segít megszabadulni a bélfalakon lerakódott salakanyagoktól.
Mint a rostban gazdag alapanyagoknak, így a csicseriborsónak is a rendszeres fogyasztásával normalizálhatjuk vérnyomásunkat, segíti a koleszterin kiürülését szervezetünkből, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Lassú felszívódása miatt mérsékli avércukorszinthirtelen megemelkedését és ingadozását, az emésztés serkentésével pedig megszünteti a székrekedés okozta nehézségeket.
A csicseriborsó depresszióra, kimerülésre is ajánlott
A csicseriborsó bőségesen tartalmaz karotint, B1-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig vasat, magnéziumot és cinket. Magas folsavtartalma miatt a kismamáknak, míg magas triptofántartalma miatta szülés utáni depresszióban szenvedőknek vagy éppen a fáradt, kimerült felnőtteknek és gyerekeknek nyújthat segítséget.
A recept hozzávalói:
- körülbelül 400 g zsenge, zöld levélzöldség keveréke ízlés szerint (például madár- saláta, vízitorma, spenót)
- 1 csésze puha csicseriborsó (a könnyebbség kedvéért lehet befőttesüvegből)
- 1/2 csésze puffasztott tökmag
- 1/2 Csésze paradió
- 200 g ananász feldarabolva
- 2 Csésze hántolt kendermag
- egy kis kelta tengeri só
- friss bors
ÖNTET: - 50 ml olívaolaj
- 1 teáskanál currypor
- 1 teáskanál kurkuma por
- fél citrom leve
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 1 teáskanál nyers méz
Így készítsd:
Vágjuk a paradiókat három-négy darabra. Pirítsuk rövid ideig serpenyőben, amíg megbarnulnak kicsit. Tegyük a pirított diót egy nagy tálba, és hagyjuk kihűlni. Pirítsuk meg a tökmagot serpenyőben, amíg felpuffad és világosbarna lesz. Adjuk a paradióhoz. Hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjünk mindent jól össze. A dresszinghez tegyünk mindent egy kis befőttesüvegbe. Csavarjuk rá a tetejét, és jól rázzuk össze. Kóstoljuk meg, hogy megfelelő-e benne az édes-savanyú arány. Végül öntsük rá a salátára.