Hal receptek | Ketogén diéta receptek | Receptek

Dél-indiai halas curry

Dél-indiai halas curry-t először egy fárasztó, az étteremben munkával eltöltött nap után kóstoltam. A szaft krémes textúrája, enyhe csípőssége és a hal könnyedsége teljesen elvarázsolt. A mai napig az egyik kedvenc ételem és bármikor megtudnám enni. 🙂  Ketogén étrendbe is beilleszthető recept!

 

Az a tapasztalatom, hogy itthon sokan nem szeretik a halakat és a saját ismeretségi körömben is van olyan személy, aki a halrudacskán kívül semmilyen formában nem eszi meg a halat. Pedig a rendszeres halfogyasztásnak rengeteg előnye van.

TELE VAN HASZNOS TÁPANYAGOKKAL

A halakban található rengeteg vitamin és ásványi-anyag még egészségesebbé és még táplálóbbá teszi ezt a diétás csemegét. Található benne foszfor, fluor, szelén, vas, kálium, kalcium, jód, A-, D-, B2-, B6-, B12-vitamin is. Ha naponta nem is fogyasztjuk, legalább heti két alkalommal kerüljön a tányérunkra hal sütve, halfasírt vagy saláta formájában.

Mivel a halhús magas víztartalma miatt gyorsan romlásnak indul, ha élő, vagy jegelt halat vásárolunk,  tárolására, feldolgozására nagy gondot kell fordítanunk. Talán emiatt tartják sokan macerásnak a hal elkészítését. 

Víztartalma jelentős (akár a 80 %-ot is elérheti), izomrostjai között pedig laza kötőszövet található, melyek miatt könnyen emészthető élelmiszer. Energiatartalma szorosan összefügg a zsírtartalmával. Az olajos húsú halak (pl. lazac, hering) több, a fehér húsúak (pl. tőkehal, lepényhal) kevesebb energiát adnak. Ezen kívül a hal – többek között – az izomépítéshez és az immunrendszer zavartalan működéséhez is szükséges jó minőségű fehérjét tartalmaz.

A halak értékes zsírtartalma hasznos élettani hatással bír. Különösen az olajos húsú mélytengeri halak (pl. lazac, hering, makréla, szardínia, tonhal), továbbá a pisztráng és a busa gazdagok ómega-3 zsírsavakban. Ezek közül az eikozapentaénsav (EPA), valamint a dokozahexaénsav (DHA) csak a halolajban található. Ezeket az emberi szervezet csak korlátozott mértékben tudja előállítani, főként a táplálékkal juthatunk hozzájuk. Az ómega-3-zsírsavak nélkülözhetetlenek a sejthártya felépítéséhez, a szem és az agy egészséges fejlődéséhez. Ezen kívül hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez, és a szervezet gyulladásos folyamatainak mérsékléséhez.

Az ásványi anyagok közül különösen a csontok és fogak felépítésben szerepet játszó foszfor, és a szálkástól elfogyasztott hal (pl. olajos halkonzerv, sült hal) kalcium tartalma érdemel említést. A halfilék és a halkonzervek egyaránt nagy mennyiségben tartalmaznak fluoridot is, mely szintén hozzájárul a fogszuvasodás és csontritkulás megelőzéséhez. A tengeri halak jelentős jódtartalma elősegíti a pajzsmirigy működését. Szelén tartalma részt vesz a túlzott mértékben képződő szabad gyökök elleni védelemben, ezzel segíti a szív-és érrendszer, valamint a sejtmembrán egészségének megtartását.

A hal jó forrása a bőr- és nyálkahártyavédő A-, valamint a csontépítéshez és az immunrendszer működéséhez szükséges D-vitaminnak, de gazdag a különböző anyagcsere folyamatokban szerepet játszó B1-, B2-, és a vérképzéshez fontos B12- vitaminokban is.

A halak vitamin- és ásványi anyag-tartalma a halfajtól, illetve a hal élőhelyétől függően jelentősen változhat.

Számtalan kutatás bizonyította már, hogy azokban az országokban, ahol a lakosság több halat fogyaszt, bizonyos betegségek sokkal ritkábbak. Egy új európai táplálkozási ajánlás szerint ahhoz, hogy egészségünket megőrizzük, legalább hetente kétszer kellene halat fogyasztanunk. Az ajánlott mennyiség körülbelül heti 300 gramm, azaz évi több mint 15 kiló/fő olajos húsú halnak felel meg.

Tippek halas ételek készítéséhez

Összefüggésben azzal, hogy a hazai kultúrában a halfogyasztás nem épült be mélyen sokan azért nem esznek halat, mert nem ismerik az elkészítés módját, vagy egyszerűen csak nem találták még meg az ízlésüknek megfelelő halételeket. Ha ezzel Te is így vagy, most adunk néhány tanácsot.

  • Ahhoz, hogy halételünk készítésekor minél kisebb legyen a tápanyagveszteség, kerülni kell a túl sokáig és túl magas hőmérsékleten történő hőkezelést! A halfélék a legtöbb húsnál egyébként is gyorsabban elkészülnek, ha túl sokáig hőkezeled nem csak tápértékéből, de ízéből is vesz, és állaga is romolhat.
  • Ahogy általában halak esetében sem javasoljuk a bő olajban történő sütést, hiszen a felhevült olaj/zsiradék összetevői kedvezőtlen átalakuláson mennek keresztül, és a készülő halétel nagyon sok zsiradékot felvesz, ezért jobb a halakat kevés kókuszzsíron, vagy olívaolajon sütni.
  • Egy másik remek megoldás lehet, ha alufóliából, vagy sütőpapírból készítünk zárt tasakot és a halat ebben zsiradék nélkül készítjük el sütőben sütve. Ez esetben a hal húsa kellemesen megpárolódik, kiváltképp ha hozzá a tasakba zöldségeket is teszünk.
  • Érdemes figyelni a sózásra is, (a magyar lakosság 3-4-szer több sót fogyaszt az ajánlottnál), a halak kiválóan ízesíthetők fokhagymával, borssal, pirospaprikával, paradicsommal, kapribogyóval, mustárral, esetükben így könnyebb elhagyni a fokozott sóhasználatot, hiszen a friss fűszerekkel nem csak egészségesebb, de finomabb étel is készíthető. A legtöbb halhoz jól társul egy enyhe savas íz, amit egyszerűen utólag ráfacsart citrommal érhetünk el.
  • Sokakat a halételek bonyolultnak hitt elkészítési módja és a szálkák tartanak vissza attól, hogy belevágjanak egy halas étel elkészítésébe. Pedig a hal elkészítése és a szálkamentesítés gyerekjáték! Mindezt egyszerűen megtanulhatod a kapjra.hu weboldalon található halkészítési praktikák videósorozatából.
  • Ma már egyáltalán nem megszokott, hogy a hal a sokak által ismert jellegzetes „iszapos” mellékízzel rendelkezzen! A megfelelő halgazdálkodási technológiák során a halakat néhány napra tiszta, átfolyó vízbe helyezik, így húsuk megtisztul ettől az íztől.
  • Ha szeretnél biztosra menni, a lakóhelyed közelében keress olyan halboltot, ahol kiváló minőségű friss halhoz juthatsz.
  • Próbálj ki újdonságokat! A hal kiváló sütve, grillezve, vagy párolva. De szintén nagyszerű gazdag salátákat készíthetsz belőle, ugyanúgy, ahogy levesekben, különböző rakott formában is megállja a helyét. A füstölt, vagy sült, halak törve akár egészségesebb kenőkrémek alapanyagai is lehetnek.

Hogy új ötleteket szerezz érdemes ellátogatnod valamelyik halas rendezvényre. Ilyen például a Tiszta halfesztivál, az Országos halfőző Verseny, vagy a Fonyódi Harcsafesztivál.

  • + 1 tipp kisgyermekeseknek: Tény, hogy felnőtt korban nehezebben változik meg az ízlés. Ezért a gyermeket célszerű minél korábban megismertetni a hal ízével, színével, állagával, így könnyebben és szívesebben fogja fogyasztani idősebb korában is.
halas curry

Dél-indiai halas curry

Eszti
Krémes curry, könnyen elkészíthető.
Tanfolyam Dinner, Lunch, Main Course
Konyha indiai
Adag 4

Összetevők
  

  • 50 dkg fehér halfilé (pl.tőkehal) lebőrözve, falatnyi darabokra vágva
  • 2-3 cm gyömbér meghámozva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek kókuszolaj
  • 1 fej hagyma nagyobb kockákra vágva
  • 1 mk chili
  • 1 mk kurkuma
  • 1 db paradicsom kis kockára vágva
  • 5 dl kókusztejszín
  • 1 db lime leve
  • himalája vagy tengeri só ízlés szerint

Utasítások
 

  • Darálóban vagy mozsárban dolgozd össze sima péppé a gyömbért és a fokhagymát.
  • Egy nagy serpenyőben melegítsd meg az olajat, rakd bele a hagymát, és dinszteld
    2-3 percig, amíg üvegesség nem válik.
  • Add hozzá a gyömbéres-fokhagymás pépet,
    az őrölt csilipaprikát, a kurkumát, a paradicsomot, és kevergetve főzd fél percig.
  • Öntsd a serpenyőbe a kókusztejet, facsard bele a lime-ot, majd sózd meg.
  • Keverd alaposan össze, főzd, amíg rottyan egyet, majd óvatosan tedd bele a halat.
  • Vedd kisebbre a lángot, és párold a halat 8-10 pergig. „Másnapos” rizzsel tálald.
Kulcsszó curry, hal