Avokádós citromtortácska

Az avokádó a kedvenc gyümölcsöm! Egy sok oldalú superfood. Édesen vagy sósan, de smoothienak is tökéletes. Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén és csökkenti a koleszterinszintet.

Hozzávalók:

  • 100 g aszalt sárgabarack (kénezetlen, tehát sötétbarna) 
  • 120 g pörköletlen dió 
  • 40 g kókuszreszelék 
  • 2 evőkanál biovaj 
  • egy csipet himalája só 
  • 6-8 cm átmérőjű sütőformák 

A TÖLTELÉKHEZ:

  • 2 avokádó 
  • 50 ml juharszirup 
  • 2 mag nélküli, puha datolya 
  • 1 citrom finomra reszelt héja és leve
  •  40 g olvasztott kókuszolaj 
  • egy kevés kék bogyós gyümölcs vagy kókuszreszelék (a díszítéshez)

Így készítsd:

Áztassuk be a sárgabarackot 10 percre, és vágjuk fel kis darabokra. Tegyük be a robotgépbe a dióval, a sóval és a kókuszreszelékkel együtt, és dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a vajat, és a kezünkkel gyúrjuk ragadós tésztává. Béleljük ki a sütőformákat sütőpapírral, és töltsük meg a tésztával. Tegyük a hűtőbe keményedésig. Áztassuk be a datolyát 5 percre, majd öblítsük le. Tegyünk minden hozzávalót a citromlé kivételével a robotgépbe, és addig keverjük, amíg krémes, pudingszerű anyagot kapunk. Adjuk hozzá a citromlé háromnegyedét, és keverjük tovább. Kóstoljuk meg, és döntsük el, szükség van-e a maradék citromlére. A citromlé frissességet ad a süteménynek, de nem jó, ha túl savanyú. Töltsük meg a sütemény formákat a töltelékkel, majd tegyük vissza a hűtőbe. Tálaláskor szórjuk meg kék bogyós gyümölccsel vagy kókuszreszelékkel.

Scroll to Top