Avokádós citromtortácska
Az avokádó a kedvenc gyümölcsöm! Egy sok oldalú superfood. Édesen vagy sósan, de smoothienak is tökéletes. Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén és csökkenti a koleszterinszintet.
Hozzávalók:
- 100 g aszalt sárgabarack (kénezetlen, tehát sötétbarna)
- 120 g pörköletlen dió
- 40 g kókuszreszelék
- 2 evőkanál biovaj
- egy csipet himalája só
- 6-8 cm átmérőjű sütőformák
A TÖLTELÉKHEZ:
- 2 avokádó
- 50 ml juharszirup
- 2 mag nélküli, puha datolya
- 1 citrom finomra reszelt héja és leve
- 40 g olvasztott kókuszolaj
- egy kevés kék bogyós gyümölcs vagy kókuszreszelék (a díszítéshez)
Így készítsd:
Áztassuk be a sárgabarackot 10 percre, és vágjuk fel kis darabokra. Tegyük be a robotgépbe a dióval, a sóval és a kókuszreszelékkel együtt, és dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a vajat, és a kezünkkel gyúrjuk ragadós tésztává. Béleljük ki a sütőformákat sütőpapírral, és töltsük meg a tésztával. Tegyük a hűtőbe keményedésig. Áztassuk be a datolyát 5 percre, majd öblítsük le. Tegyünk minden hozzávalót a citromlé kivételével a robotgépbe, és addig keverjük, amíg krémes, pudingszerű anyagot kapunk. Adjuk hozzá a citromlé háromnegyedét, és keverjük tovább. Kóstoljuk meg, és döntsük el, szükség van-e a maradék citromlére. A citromlé frissességet ad a süteménynek, de nem jó, ha túl savanyú. Töltsük meg a sütemény formákat a töltelékkel, majd tegyük vissza a hűtőbe. Tálaláskor szórjuk meg kék bogyós gyümölccsel vagy kókuszreszelékkel.