Avokádós citromtortácska recept, 1 egészséges desszert, gyorsan!
Az avokádó a kedvenc gyümölcsöm! Egy sok oldalú superfood, nagyon egészséges. Édesen vagy sósan, de smoothienak is tökéletes. Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén és csökkenti a koleszterinszintet.
Hozzávalók:
- 100 g aszalt sárgabarack (kénezetlen, tehát sötétbarna)
- 120 g pörköletlen dió
- 40 g kókuszreszelék
- 2 evőkanál biovaj / A vajat kicserélhetjük kókuszolajra és így teljesen tejmentes lesz!
- egy csipet himalája só
- 6-8 cm átmérőjű sütőformák
A TÖLTELÉKHEZ:
- 2 avokádó
- 50 ml juharszirup
- 2 mag nélküli, puha datolya
- 1 citrom finomra reszelt héja és leve
- 40 g olvasztott kókuszolaj
- egy kevés kék bogyós gyümölcs vagy kókuszreszelék (a díszítéshez)
Így készítsd:
Áztassuk be a sárgabarackot 10 percre, és vágjuk fel kis darabokra. Tegyük be a robotgépbe a dióval, a sóval és a kókuszreszelékkel együtt, és dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a vajat, és a kezünkkel gyúrjuk ragadós tésztává. Béleljük ki a sütőformákat sütőpapírral, és töltsük meg a tésztával. Tegyük a hűtőbe keményedésig. Áztassuk be a datolyát 5 percre, majd öblítsük le.
Tegyünk minden hozzávalót a citromlé kivételével a robotgépbe, és addig keverjük, amíg krémes, pudingszerű anyagot kapunk. Adjuk hozzá a citromlé háromnegyedét, és keverjük tovább. Kóstoljuk meg, és döntsük el, szükség van-e a maradék citromlére. A citromlé frissességet ad a süteménynek, de nem jó, ha túl savanyú. Töltsük meg a sütemény formákat a töltelékkel, majd tegyük vissza a hűtőbe. Tálaláskor szórjuk meg kék bogyós gyümölccsel vagy kókuszreszelékkel.

További receptek:

Mi az a rezisztens keményítő?

Autentikus indiai csirke byriani, ahogy mi szeretjük

Dél-indiai halas curry

Mennyei finom ketogén krémek, szószok, mártások (5 recept)

Fantasztikus pulykaburger avokádókrémmel, 2 variálható recept, amit imádni fogsz!

Fűszeres karfiolrizs, 1 vegán köret, amely alacsony szénhidrát diétában is bátran fogyasztható!
Gyere el a kávézómba!
Kedvenc fűszereim, gyógynövényeim:
Jártál már a kávézómban?
Lecsekkoltad már a webáruházam?
Ha az élet citrommal kínál, fogadjuk el – ezek a gyümölcsök ugyanis rendkívül gazdagok C-vitaminban, folsavban és számos egyéb hasznos tápanyagban. Szervezetünkre gyakorolt pozitív egészségügyi hatásaiknak szinte se szeri, se száma.
A citrom eredeti származási helyére vonatkozóan csak találgatnak a szakértők, egyes feltételezések szerint talán Észak-Indiából indulva kezdett elterjedni a világban. A tengerentúlra Kolumbusz Kristóf vitte magával 1493-ban, mára pedig Kalifornia, Arizona, Olaszország, Spanyolország, Görögország, Törökország, Ciprus, Libanon, Dél-Afrika és Ausztrália is az élbolyba tartozik a citromtermesztéssel foglalkozó államok rangsorában. Habár a savanyú citrusféle csúcsszezonja nyárra tehető, valójában egész évben megtalálható a boltok polcain. Magában fogyasztva nem mindenki szereti, nagyszerű alapanyag ugyanakkor ételek és italok ízesítéséhez is, a felhasználási lehetőségek tehát igen sokrétűek.
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint egyetlen közepes méretű citrom egy átlagos felnőtt napi C-vitamin-szükségletének 40 százalékát képes biztosítani, miközben kalória- és szénhidráttartalma rendkívül alacsony. Jó forrása a folsavnak és a káliumnak, érdekesség ugyanakkor, hogy a gyümölcs valódi értéke nem csupán saját összetevőin alapul. Egy idén publikált tanulmány eredményei szerint például olívaolajjal, tejsavóval és túróval társítva a citrom mintegy 30 százalékkal képes növelni a sárgarépában lévő karotinoidok felszívódását. Ezek a hasznos, növényi eredetű vegyületek alapvetően nem hasznosulnak túl jól a szervezetben, azaz hiába eszünk meg viszonylag sok zöldséget, nehéz hozzájutnunk az ideális mennyiséghez.
Immunrendszer
Közismert, hogy a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert által felfedezett C-vitamin, avagy aszkorbinsav fontos szerepet tölt be azimmunrendszerműködésében azáltal, hogy stimulálja a fehérvérsejtek képződését, egyben védi is az antivirális anyagokat termelő immunsejteket. Ezen felül antioxidánsként a káros szabad gyökök megkötésével is hozzájárul egészségünk hosszú távú megőrzéséhez. Érdemes megemlíteni, hogy a legtöbb állatfaj szervezete képes maga előállítani a számára szükséges C-vitamint, az emberi test azonban – hasonlóan a tengerimalacokéhoz – nem rendelkezik ezzel a kétségkívül hasznos funkcióval.
Szív- és érrendszer
Egy 2010-es kutatás szerint a folsav kis mértékben segíti a stroke prevencióját, míg a C-vitamin szívvédő tulajdonságairól egy 2015-ös amerikai tanulmány számolt be. A tudósok úgy vélik, hogy az aszkorbinsav mint antioxidáns támogatja a kardiovaszkuláris egészség megóvását, valamint szerepe lehet a “rossz” LDL-koleszterin szintjének csökkentésében is. Ugyancsak ez utóbbi folyamatban fejti ki hatását a citrom másik összetevője, a limonin. Egy 2007-es vizsgálat kimutatta, hogy limonin és E-vitamin napi rendszerességű alkalmazásával egyetlen hónap alatt 20-30 százalékkal csökkenthető a hiperkoleszterinémia.
Vesekövesség
Az összes gyümölcs közül a citrom és a lime rendelkezik a legtöbb citromsavval, ami igen előnyös a vesekövek elleni küzdelemben. Az enyhén savas kémhatású vegyület gátolja a kövesedést, illetve a már kialakult apróbb kövek lebontását is támogatja.
Fogyókúra
A citrom remek eszközt jelent az ételek és italok alacsony kalóriatartalmú ízesítésére. Érdemes hozzátenni, hogy a citromhéj is rendkívül gazdag tápanyagokban, összedarabolva pedig salátákhoz, baromfi- és halételekhez is felhasználhatjuk, akárcsak smoothie-k és levesek készítésekor. Fontos azonban leszögezni, hogy az egyes divatdiéták által hirdetett képpel ellentétben a citrom sem varázseszköz a méregtelenítéshez és súlyvesztéshez.