avokádó citrom recept
Receptek | Ketogén diéta receptek

Avokádós citromtortácska recept, 1 egészséges desszert, gyorsan!

Az avokádó a kedvenc gyümölcsöm! Egy sok oldalú superfood, nagyon egészséges. Édesen vagy sósan, de smoothienak is tökéletes. Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén és csökkenti a koleszterinszintet.

 

Hozzávalók:

  • 100 g aszalt sárgabarack (kénezetlen, tehát sötétbarna) 
  • 120 g pörköletlen dió 
  • 40 g kókuszreszelék 
  • 2 evőkanál biovaj / A vajat kicserélhetjük kókuszolajra és így teljesen tejmentes lesz!
  • egy csipet himalája só 
  • 6-8 cm átmérőjű sütőformák 

A TÖLTELÉKHEZ:

  • 2 avokádó 
  • 50 ml juharszirup 
  • 2 mag nélküli, puha datolya 
  • 1 citrom finomra reszelt héja és leve
  •  40 g olvasztott kókuszolaj 
  • egy kevés kék bogyós gyümölcs vagy kókuszreszelék (a díszítéshez)

Így készítsd:
Áztassuk be a sárgabarackot 10 percre, és vágjuk fel kis darabokra. Tegyük be a robotgépbe a dióval, a sóval és a kókuszreszelékkel együtt, és dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a vajat, és a kezünkkel gyúrjuk ragadós tésztává. Béleljük ki a sütőformákat sütőpapírral, és töltsük meg a tésztával. Tegyük a hűtőbe keményedésig. Áztassuk be a datolyát 5 percre, majd öblítsük le. 

Tegyünk minden hozzávalót a citromlé kivételével a robotgépbe, és addig keverjük, amíg krémes, pudingszerű anyagot kapunk. Adjuk hozzá a citromlé háromnegyedét, és keverjük tovább. Kóstoljuk meg, és döntsük el, szükség van-e a maradék citromlére. A citromlé frissességet ad a süteménynek, de nem jó, ha túl savanyú. Töltsük meg a sütemény formákat a töltelékkel, majd tegyük vissza a hűtőbe. Tálaláskor szórjuk meg kék bogyós gyümölccsel vagy kókuszreszelékkel.

avokádó citrom recept

Jártál már a kávézómban?

Lecsekkoltad már a webáruházam?

Ha az élet citrommal kínál, fogadjuk el – ezek a gyümölcsök ugyanis rendkívül gazdagok C-vitaminban, folsavban és számos egyéb hasznos tápanyagban. Szervezetünkre gyakorolt pozitív egészségügyi hatásaiknak szinte se szeri, se száma.

A citrom eredeti származási helyére vonatkozóan csak találgatnak a szakértők, egyes feltételezések szerint talán Észak-Indiából indulva kezdett elterjedni a világban. A tengerentúlra Kolumbusz Kristóf vitte magával 1493-ban, mára pedig Kalifornia, Arizona, Olaszország, Spanyolország, Görögország, Törökország, Ciprus, Libanon, Dél-Afrika és Ausztrália is az élbolyba tartozik a citromtermesztéssel foglalkozó államok rangsorában. Habár a savanyú citrusféle csúcsszezonja nyárra tehető, valójában egész évben megtalálható a boltok polcain. Magában fogyasztva nem mindenki szereti, nagyszerű alapanyag ugyanakkor ételek és italok ízesítéséhez is, a felhasználási lehetőségek tehát igen sokrétűek.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint egyetlen közepes méretű citrom egy átlagos felnőtt napi C-vitamin-szükségletének 40 százalékát képes biztosítani, miközben kalória- és szénhidráttartalma rendkívül alacsony. Jó forrása a folsavnak és a káliumnak, érdekesség ugyanakkor, hogy a gyümölcs valódi értéke nem csupán saját összetevőin alapul. Egy idén publikált tanulmány eredményei szerint például olívaolajjal, tejsavóval és túróval társítva a citrom mintegy 30 százalékkal képes növelni a sárgarépában lévő karotinoidok felszívódását. Ezek a hasznos, növényi eredetű vegyületek alapvetően nem hasznosulnak túl jól a szervezetben, azaz hiába eszünk meg viszonylag sok zöldséget, nehéz hozzájutnunk az ideális mennyiséghez.

Immunrendszer


Közismert, hogy a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert által felfedezett C-vitamin, avagy aszkorbinsav fontos szerepet tölt be azimmunrendszerműködésében azáltal, hogy stimulálja a fehérvérsejtek képződését, egyben védi is az antivirális anyagokat termelő immunsejteket. Ezen felül antioxidánsként a káros szabad gyökök megkötésével is hozzájárul egészségünk hosszú távú megőrzéséhez. Érdemes megemlíteni, hogy a legtöbb állatfaj szervezete képes maga előállítani a számára szükséges C-vitamint, az emberi test azonban – hasonlóan a tengerimalacokéhoz – nem rendelkezik ezzel a kétségkívül hasznos funkcióval.

Szív- és érrendszer
Egy 2010-es kutatás szerint a folsav kis mértékben segíti a stroke prevencióját, míg a C-vitamin szívvédő tulajdonságairól egy 2015-ös amerikai tanulmány számolt be. A tudósok úgy vélik, hogy az aszkorbinsav mint antioxidáns támogatja a kardiovaszkuláris egészség megóvását, valamint szerepe lehet a “rossz” LDL-koleszterin szintjének csökkentésében is. Ugyancsak ez utóbbi folyamatban fejti ki hatását a citrom másik összetevője, a limonin. Egy 2007-es vizsgálat kimutatta, hogy limonin és E-vitamin napi rendszerességű alkalmazásával egyetlen hónap alatt 20-30 százalékkal csökkenthető a hiperkoleszterinémia.

Vesekövesség
Az összes gyümölcs közül a citrom és a lime rendelkezik a legtöbb citromsavval, ami igen előnyös a vesekövek elleni küzdelemben. Az enyhén savas kémhatású vegyület gátolja a kövesedést, illetve a már kialakult apróbb kövek lebontását is támogatja.

Fogyókúra
A citrom remek eszközt jelent az ételek és italok alacsony kalóriatartalmú ízesítésére. Érdemes hozzátenni, hogy a citromhéj is rendkívül gazdag tápanyagokban, összedarabolva pedig salátákhoz, baromfi- és halételekhez is felhasználhatjuk, akárcsak smoothie-k és levesek készítésekor. Fontos azonban leszögezni, hogy az egyes divatdiéták által hirdetett képpel ellentétben a citrom sem varázseszköz a méregtelenítéshez és súlyvesztéshez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük