indiai csirke byriani
Csirke receptek | Receptek

Autentikus indiai csirke byriani, ahogy mi szeretjük

Indiai csirke byriani, egy különleges autentikus étel. A Biryani ünnepli mindazt, ami nagyszerű az indiai ételekben – a mámorító aromákat, az élénk színeket, a pergős rizst és a függőséget okozó “curry” ízeket. Igazi autentikus indiai étel, melynek van vegetáriánus és több húsos verziója is. Ünnepi ételnek számít Indiában, az indiai esküvői menük elengedhetetlen része. Az étel egy szaftos ízbomba. Már kitatálhattad abból, ahogy írok róla, hogy ez a kedvenc indiai ételem. Nem csak finom, de könnyedén beilleszthetem a diétámba is!

 

A Biryani változatai megtalálhatók az indiai szubkontinensen, Pakisztántól Bangladesig, Afganisztántól Indiáig. Két fő típusa létezik; az egyik ahol a húsos és/vagy zöldséges curryt a rizzsel egyben főzik, a másik pedig, a fűszeres, aromás főtt rizst rétegezik az elkészült curryvel majd összepárolják az egészet fedő alatt. 
Én a második típusut mutatom meg nektek!

A hozzávalók hosszú listája ne ijesszen meg; az elkészítési folyamat egyszerű lesz! 

Hozzávalók: 

Csirke pácolásához szükséges hozzávalók:

  • 750g csirke comb (ha nem szereted a bőrét szedd le nyugodtan, kicsontozni kicsontozhatod ha szeretnéd; Én általában csirke felsőcombot használok, 2db kivételével mindet kiszoktam csontozni, és felkockázom. )
  • 150ml natúr joghurt (ha kerülöd a tejtermékeket, használhatsz növényi tejszínt)
  • 125ml víz
  • 2 ek kókuszolaj
  • 6 gerezd fokhagyma 
  • 2 tk reszelt gyömbér
  • fél mk kurkuma
  • fél tk cayanne bors
  • fél tk őrölt kardamom
  • 2 tk garam masala
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 ek piros paprika vagy chili
  • 1,5 ek só

 

Ha nem szeretnél fűszer hegyeket tartani otthon, szívből ajánlom neked a képen látható fűszerkeveréket! Amennyiben megvásárolod és ezzel szeretnéd elkészíteni a csirke byrianit, abban az esetben így módosul a pác receptje:

A csirke combot, a joghurtot, vizet, olajat és 3 ek Byriani Masala fűszerkeveréket összekeverünk. 

A rizs összetevői: 

  • 450g basmati rizs
  • 4 db kardamom mag
  • 1 db csillagánizs
  • 5-10 db szegfűszeg
  • Kb. 4-5 cm egész fahéj

Indiai joghurt saláta, azaz Raitha hozzávalói:

  • 1 nagy pohár joghurt
  • fél kígyóuborka
  • 1 fej paradicsom
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 mk kömény
  • Só, ízlés szerint

Egyéb hozzávalók:

  • 1 nagy fej hagyma (vékonyra szeletelve)
  • Kb 1 dl kókuszolaj (amiben a hagymaszeleteket kisüthetjük) 

Az elkészítése, amikor egy tucat hozzávalóból, valami mennyei étel készül

  • Állísuk össze a pácot egy nagy edényben (kb. 26 cm átmérőjű). Adjuk hozzá a csirkét és jól keverjük össze. Minimum 20 percet hagyjuk állni, de hagyhatjuk akár egy éjszakára is!
  • A rizshez; Forraljunk fel 3 liter vizet, adjunk hozzá ízlés szerint sót és a fűszereket.
    A forrásban lévő fűszeres vízhez hozzáadjuk a rizst, felforraljuk, majd 4 percig főzzük, vagy amíg a rizs megpuhul. A rizs ebben a szakaszban sós ízű lesz, a főzés következő szakaszában a sós íz eltűnik.
    Azonnal szűrjük le. Félretesszük. (A fűszereket hagyjuk benne)
  • A vékony hagymaszeleteket kisütjük egy deciliter kókuszolajban. Barnára, ropogósra, majd félretesszük. 
  • A Raitha elkészítése; A fél kígyóuborkát, a paradicsomot és a hagymát apró kockákra vágjuk, megsózzuk és ráöntjük a joghurtot. Ha sűrű a joghurt 1-2 ek vizet tehetünk hozzá, majd hozzáadjuk a köményt. Jól elkeverjük és mehet a hűtőbe pihenni. 
  • Egy nagyobb edénybe tegyük fel a csirkét pirítani (elég nagy edény legyen, hogy beleférjen majd a rizs is) Fedjük le és főzzük 5 percig, majd kavarjuk meg és főzzük még 5 percig, aztán vegyük le a tűzhelyről. 
  • Ha rajta hagytuk a bőrt a csirkén, rendezzük el úgy az edényben, hogy a bőre legyen lefele. Az olajban kisütött hagyma felét szórjuk rá, ha van friss korianderünk, abból is szórhatunk rá. 
  • Öntsük rá az összes rizst, amit megfőztünk. 
  • Fedő alatt, alacsony lángon, a gőz megjelenésétől számítva 20-25 percig főzzük. 
  • Utána tegyük félre és hagyjuk még fedő alatt 10 percig. 

Tálalási javaslat: 

Merítsünk egy mélytányérba a “rizses husinkból”, szórjuk meg sült hagymával, és tegyünk mellé a joghurtos salátánkból. Egyszerűen isteni! Igazi gasztronómiai élmény!

Tippek

  • A rizst megfőzheted előző este is, így a benne lévő keményítő átalakul rezisztens keményítővé, ezáltal nyugodtabban fogyaszthatod diétád alatt is
  • A basmati rizs helyettesíthető jázminnal vagy hosszú szemű rizzsel, de ne feledje, hogy az illat kissé eltérő lesz. Még mindig szuper finom!
  • A salátát is elkészíthetjük növényi joghurttal