8 leves recept, ami bármikor jól jöhet! 30-50 perc alatt mind elkészíthető!
8 leves recept az egészséges életmód támogatására. Csirke vagy zöldségleves, a lényeg hogy gyorsan elkészíthető legyen és tápláló. A legtöbb recept tejmentes, gluténmentes és beépíthető ketogén diétába is. Ezekkel az egyszerű és egészséges receptekkel gyorsan levest varázsolhatsz a főételed mellé. A családom nagyon “leveses”, tehát mindig jól jön egy-két ötlet.
Lilahagyma leves
A hagyma egyike a legkedvezőbb áron kínált, C-vitaminban leggazdagabb zöldségeknek. Alapvetően háromféle hagymát szoktak megkülönböztetni: az úgynevezett közönséges hagymát, amelyet mi vöröshagyma névvel illetünk, a póréhagymát és a fokhagymát. A vöröshagyma, az újhagyma, a lila-, a gyöngy-, a sonka-, a főző- és a mogyoró- vagy más néven: salottahagyma ugyanahhoz a fajtához tartozik. Mindegyiknek megvannak a maga jó tulajdonságai – hosszan lehetne sorolni, mikor melyik ételbe mit célszerű használni.
A lilahagyma azért is kiemelkedik a hagymák sorából, mert kellemes aromáinak köszönhetően gyakran kerül nyersen is salátákba – így őrzi meg leginkább magas C-vitamintartalmát –, színe pedig igazi változatosságot jelent a zöld levelű saláták között. Talán kevésbé közismert, hogy B-vitaminokban, vasban, magnéziumban is igen gazdag.
Hozzávalók:
4 fej hagyma, só, bors, babérlevél, citrom, 1 nagyobb krumpli, 2 dl rizstejszín, 1 ek zab/rizsliszt
Elkészítés:
A hagymát megpucolva felkarikázzuk, és 2 liter vízben megfőzzük sóval, borssal, babérlevéllel, citrommal, és a nagyobb kockákra vágott krumplival. A 2 dl tejszínt 1 evőkanál liszttel és kis vízzel elkavarunk és behabarjuk vele a levest.
Elkészítési idő: 30 perc
Bakonyi gombás csirkeleves
Hozzávalók:
80dkg csirkemell, 50dkg gomba, 2dl rizstejszín, 1 kk ecet, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 ek olívaolaj, 1 ek zabliszt, 2 gerezd fokhagyma, fél marék petrezselyemzöld, 1 tk pirospaprika, só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk. A megtisztított és apróra vágott vöröshagymát a felforosított olajon sárgára fonnyasztjuk, majd a tűzről félrehúzva elkeverjük benne a pirospaprikát. Ezután a csirkedarabokat mindkét oldalukon megsütjük, majd másfél liter vízzel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a megtisztított és pépesre zúzott fokhagymát. Félpuhára főzzük. Közben a gombát megtisztítjuk és vastag szeletekre vágjuk és a félig főtt leveshez adjuk. Készre főzzük. Végül behabarjuk a liszttel és ecettel simára kevert rizstejszínnel, jól kiforraljuk, és a finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Indiai ízvilágú csibeleves
Hozzávalók:
Kb. 50dkg csirkemell, 1 db csirkemell csont, 5 fokhagymagerezd, 2 fej vöröshagyma, 2 ek kókuszolaj, 1-1 mk őrölt fekete bors, kurkuma és őrölt/vagy reszelt gyömbér, ízlés szerint só és citromlé
Elkészítés:
Az olajat felforrósítjuk, lepirítjuk rajta a megtisztított, finomra vagdalt vörös- és fokhagymát. Ezután rádobjuk a csontot és az apróra vágott csirkemellet. Lepirítjuk, majd másfél liter vízzel feöntjük. Megsózzuk, megfűszerezzük, és ha felforrt, kis lángon puhára főzzük. Tálalás előtt kevés citromlével ízesítjük.
Elkészítési idő: 50 perc
Zöldségkrémleves
Hozzávalók:
1 db répa, 1 db kisebb zellergumó, 1 db közepes burgonya, 1 db petrezselyemgyökér, 2 l alaplé, ízlés szerint só, ízlés szerint bors, 2 ek kókuszolaj, 2 dl kókusztejszín
Elkészítés:
Mindent megpucolunk és kockára vágunk. Az olajban megpároljuk a répát, petrezselyemgyökeret.
Felöntjük az alaplével. Belerakjuk a többi zöldséget, fűszereket. Ha már minden puha összeturmixoljuk vagy a sűrűjét aprítóban összedaráljuk.
Hozzáadunk 2dl kókusztejszínt. Felrottyan és kész.
Elkészítési idő: 30 perc
Gyömbéres répaleves
Hozzávalók:
1 evőkanál olívaolaj, 1 apró hagyma apróra vágva, 1 fokhagymagerezd, darálva, 3 teáskanál darált friss gyömbérgyökér, 4 nagy sárgarépa, meghámozva és apróra vágva, 3 csésze zöldségleveslé, 2 teáskanál reszelt citromhéj, 1/2 teáskanál só, 1/4 teáskanál őrölt fekete bors, 2 evőkanál friss citromlé, További citromhéj (opcionális)
Elkészítés:
Egy lábosban közepes lángon melegítsünk olajat. Addjuk hozzá a hagymát; főzzük (kb 4-5 percig) kevergessük, amíg megpuhul. Adjunk hozzá fokhagymát és gyömbért; főzzük 1 perccel tovább. Keverjük hozzá a sárgarépát, húslevest, citromhéjat, sót és borsot; majd forraljuk fel. Csökkentse a hőt; pároljuk lefedve, amíg a sárgarépa megpuhul, 10-12 percig. Turmixgépben, turmixoljuk simára, ha nagyon krémesre szeretnénk, le is szűrhetjük, majd keverjünk bele citromlevet. Kívánt esetben további citromhéjjal díszíthetjük.
Tipp: Ha még krémesebbre szeretnénk, adhatunk hozzá 100-150 ml kókusztejet miután leturmixoltuk. A levest megbolondíthatjuk curry porral is.
Paradicsom leves, gyorsan és finoman
Hozzávalók:
1/4 csésze finomra vágott hagyma, 1 evőkanál vaj, 1/4 teáskanál szárított bazsalikom, 1/4 teáskanál paprika, 1 mk fokhagyma por, 300g dobozos sűrített paradicsom, hígítatlanul (pl.Happy Frucht márkájú), 1 csésze kókusztej, Friss bazsalikom levelek
Elkészítés:
Egy serpenyőben a hagymát vajban puhára pároljuk. Hozzáadjuk a bazsalikomot, paprikát és fokhagymapor. Keverjük hozzá a paradicsompürét és a kókusztejet, és jól keverjük el. Főzzük közepes lángon, amíg át nem melegszik, 6-8 percig. Kívánt esetben friss bazsalikomlevelekkel szórjuk meg tálalásnál.
Csípős karfiol leves
Hozzávalók:
- 1 nagy karfiol (kb. 450 g),
- 2 ek növényi olaj
- 1 hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
- 1 tk közepesen csípős curry por
- 1 kk cayanne bors
- 1 liter zöldség alaplé
- 100g görög joghurt vagy kókuszkrém
- fél citrom leve
Elkészítés:
Melegítsük fel a növényi olajat egy nagy serpenyőben, és főzzük az apróra vágott karfiolrózsákat a hagymával közepes lángon 10 percig, rendszeresen kevergetve, amíg a karfiol mélyen aranyszínűvé nem válik. Vágjuk bele a fokhagymát és főzzük 2 percig, majd adjuk hozzá a curry port és főzzük 1 percig. Öntsük hozzá a zöldségalaplét, és pároljuk 20 percig, amíg a karfiol el nem kezd bomlani. Keverjük bele a joghurtot, majd botmixerrel turmixoljuk simára.
Kelbimbó leves
Hozzávalók:
3 dkg füstölt szalonna, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis db vöröshagyma, 25 dkg kelbimbó, 5 dkg parmezán sajt, 1 ízlés szerint petrezselyem, 10 db zellerlevél, 1 ek sertészsír
750 ml alaplé
Elkészítés:
A szalonnát, megpucolt fokhagymát és vöröshagymát felkockázzuk, a zellerlevelet durván összevagdaljuk. Az egészet egy félhold alakú késsel pépes állagúra elegyítjük.
Ha van otthon zsír, abban, ha nincs olívaolajban a zsíros masszát lassan, kevergetés közben megdinszteljük.
Felengedjük 3/4 liter alaplével, vagy ennek hiányában vízzel, ekkor beledobunk egy leveskockát is.
Gyöngyözve felfőzzük, beledobjuk a kelbimbót, aminek a végét levágtuk, és a külső 1-2 nem túl szép levelét előtte leszedegettük.
15 percet szép csendben főzzük.
A reszelt parmezán felét beleszórjuk a levesbe, elkeverjük.
Egy kevés apróra vágott petrezselyemmel és még további parmezánnal megszórva tálaljuk.