ketogén krém, házi majonéz
Ketogén diéta receptek | Köretek | Krémek, szószok, mártogatósok | Receptek

Mennyei finom ketogén krémek, szószok, mártások (5 recept)

Megosztom veletek a kedvenc szósz és mártogatós receptjeimet. Házi majonéz, hollandi mártás és további ketogén krémek és hasonló recepteket találsz ebben a bejegyzésben. Nincs annál jobb, amikor házilag, magunk készítjük el ételeinket. Igaz, akkor sem tudjuk teljes mértékben, hogy milyen nyomelemeket tartalmaz ételünk, de jó úton haladunk, egy egészségesebb életmód felé. 

Ketogén Sajtmentes szósz (elkészítési idő: 6-8 óra áztatás + 5 perc reszelés és keverés mennyiség: 3 dl)

Ez a szép, sárgás és krémes állagú szósz ránézésre sajtszósznak látszik, de nem
tartalmaz tejterméket. A zamatos, sajtos ízt az étkezési élesztőpor kölcsönzi neki,
ami nem hangzik ugyan étvágygerjesztőnek, mégis nagyon finom! Öntsük a szószt
zöldségre, csirkére vagy halra, de mártogatósnak is kiváló nyers zöldségekkel.

HOZZÁVALÓK:
12 dkg nyers kesudió
2 dl édesítetlen kókusztej
6 dkg + 1 evőkanál étkezési élesztőpor
2 evőkanál finomra reszelt hagyma (ha a hagymát finomra akarjuk reszelni, hogy
szinte hagymalevet kapjunk, használjunk héjreszelőt)
1 teáskanál dijoni mustár
½ teáskanál őrölt fokhagyma
½ teáskanál kurkuma
¼ teáskanál tengeri só
¼ teáskanál fehér bors

 

Elkészítés: 
Szórjuk a kesudiót egy közepes tálba, és adjunk hozzá annyi vizet, hogy bőven
ellepje. Fedjük le, és 6-8 órára tegyük félre, hogy a dió megpuhuljon. Áztatás után
csöpögtessük le, a vizet öntsük ki. Tegyük a kesudiót turmixgépbe. Adjuk hozzá a
többi hozzávalót, és turmixoljuk simára, krémesre.
Öntsük a szószt egy kisebb, jól záródó üvegedénybe, majd a hűtőbe. A hűtőben
egy hétig is eláll, úgyhogy készíthetünk egy nagy adagot is. Ha túl sűrűnek érezzük, hígítsuk egy kis vízzel.
Egy adag tápértéke (2 evőkanál):
80 kalória, 6 g zsír, 4 g telített zsír, 0 mg koleszterin, 1 g rost, 3 g fehérje, 4 g
szénhidrát, 70 mg nátrium

Sűrű házi majonéz (elkészítési idő: 25 perc mennyiség: 2 dl)

Ha ezt egyszer megkóstoljuk, kihajítjuk a hűtőből a bolti majonézt! Semmi sem ér a krémes, sima, házi majonéz nyomába. Ha kézzel keverjük ki, edzésnek is
felfoghatjuk, de turmixolhatjuk is. Használjunk hozzá pasztörizált tojást.

HOZZÁVALÓK:
2 db nagy omega-3 tojás sárgája
1 evőkanál friss citromlé
1 evőkanál fehérbor- vagy pezsgőecet
¼ teáskanál dijoni mustár
1 csipet tengeri só
1 csipet fehér bors
2 dl avokádóolaj vagy extraszűz olívaolaj

 

Elkészítés:
Ha kézzel szeretnénk kikeverni a majonézt, tegyük egy közepes méretű tálba a
tojássárgáját, a citromlét, az ecetet, a mustárt, a sót és a borsot. A tál alá rakjunk egy
nedves konyharuhát, hogy ne mozduljon el. Kézi habverővel dolgozzuk össze a hozzávalókat, amíg sima masszát nem kapunk. Ezután keverjük hozzá az olajat,
először csak néhány cseppenként, amíg a majonéz össze nem áll és be nem
sűrűsödik. Amikor a majonéz sűrűsödni kezd, továbbra is csak vékony sugárban
öntsük bele az olajat, és folytassuk a keverést a kézi habverővel, hogy krémes állagú legyen. 

Ha túl gyorsan adjuk hozzá az olajat, a keverék nem lesz elég sűrű. Nagy erővel kevergessük a kézi habverővel, amíg emulziószerű nem lesz. Egy-egy pillanatra megállhatunk, hogy pihentessük a kezünket vagy kezet váltsunk. Ne
siettessük a dolgot, addig keverjük, amíg a majonéz sűrű és krémes nem lesz.
Kóstoljuk meg, és ha úgy érezzük, adjunk még hozzá sót, borsot, vagy citromlevet.
Ha inkább turmixgéppel dolgoznánk, egy kisebb tálban kézi habverővel keverjük simára a tojássárgáját, a citromlevet, az ecetet, a mustárt, a sót és a borsot. Öntsük a keveréket a turmixgépbe, és néhány másodpercig alacsony fokozaton turmixoljuk.

Ezután nagyon-nagyon lassan, néhány cseppenként adagoljuk hozzá az olajat.
Amikor a majonéz sűrűsödni kezd, lassan, vékony sugárban csorgassuk bele az
olajat, amíg el nem fogy. Ha még nem elég ízes, tegyünk bele sót, borsot vagy
citromlevet. (Tipp: ha turmixgépet használtunk, egy hosszú, vékony
szilikonspatulával könnyen kikaparhatjuk az összes majonézt a gépből.)
A majonéz 4 napig áll el a hűtőben egy kisebb, szorosan záródó üvegedényben.
Ha túl sűrű, hígítsuk 1-2 teáskanál meleg vízzel (kézi habverővel keverjük bele).

Egy adag tápértéke (1 evőkanál):
100 kalória, 11 g zsír, 2 g telített zsír, 25 mg koleszterin, 0 g rost, 0 g fehérje, 0 g
szénhidrát, 10 mg nátrium

Egyszerű, krémes hollandi mártás (előkészítési idő: 5 perc főzési idő: 10 perc mennyiség: 2 dl)

A hollandi mártás Franciaország egyik klasszikusa; ezt a változatát percek alatt
elkészíthetjük a turmixgéppel. Megcsinálhatjuk egy nappal korábban előbb, de
tálalás előtt is. Csorgassuk tojásra, zöldségre, halra, tulajdonképpen bármire. A
hozzávalók listája opcionális lehetőségeket is kínál.

HOZZÁVALÓK:
12 evőkanál sótlan, fűvel táplált állattól származó vaj
2 db nagy omega-3 tojás sárgája
1 evőkanál friss citromlé
¼ teáskanál tengeri só
¼ teáskanál fehér bors
1 csipet cayenne-i bors
opcionális: néhány csepp csípős szósz, 1 evőkanál apróra vágott tárkonylevél, 1
evőkanál apróra vágott kapor, 2 teáskanál dijoni mustár

 

Elkészítés:
Egy kisebb (bő 1 literes) lábasban olvasszuk fel és tartsuk melegen (80 fokon) a
vajat.
A turmixgépben keverjük össze a tojássárgáját, a citromlevet, a sót, a borsot és a cayenne-i borsot. Alacsony fokozatot használjunk, hogy jól összeálljon a keverék.
Adjuk hozzá az olvasztott vajat, és nagyon-nagyon lassan turmixoljuk össze, hogy emulzió jöjjön létre, és elég krémes legyen a szósz. Amikor a vajat teljesen
összedolgoztuk a keverékkel, kóstoljuk meg a mártást, és ha kell, ízesítsük még
sóval, borssal, vagy citromlével. Ha úgy gondoljuk, adjunk hozzá az opcionális
hozzávalók közül, és jól keverjük el.

Amíg elkészítjük a főfogást, tartsuk melegen a szószt: tegyük hőálló edénybe,
majd meleg vízbe (vagy vízfürdőbe) alacsony tűz fölött. Ha a mártás túl sűrű, hígítsuk egy kis citromlével vagy néhány csepp meleg vízzel, és kézi habverővel keverjük simára. A maradék mártás egy hétig eláll a hűtőben, de tároljuk szorosan záródó üvegedényben. Tálalás előtt az előbbi utasításokat követve vízfürdőben melegítsük fel.

Egy adag tápértéke (3 evőkanál):
340 kalória, 36 g zsír, 26 g telített zsír, 175 mg koleszterin, 0 g rost, 1 g fehérje, 1 g
szénhidrát, 460 mg nátrium

Korianderes kókusz csatni (elkészítési idő: 5 perc)

HOZZÁVALÓK:

  • 1 marék korianderlevél
  • 1 marék mentalevél
  • ¼ teáskanál garam masala
  • ½ citrom leve
  • 1 dl kókusztej
  • csipetnyi só

Elkészítés:

Tedd a csatni hozzávalóit a turmixgépbe, és keverd sima masszává. Kész! Kiváló mártogatós akár halas vagy csirkés ételekhez, zöldségekhez (párolt, nyers vagy sült formában). Én személy szerint nagyon szeretem az indiai palacsinta mellé is!

Kápia mártogatós

Hozzávalók:

  • 3 egész vagy 15 dkg üveges (olajban eltett, sült) kápia
  • 1 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma
  • 5 dkg egész mandula
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

Ha te magad sütöd a kápiát, akkor melegítsd elő a grillt a sütőben vagy kapcsold be a gáztűzhelyed egyik nagyobb égőjét közepes lángra. A grill alatt minden oldalát süsd öt percig, de látni fogod: ha felhólyagosodik és kicsit elszenesedik, akkor fordíthatsz rajta egyet. A gáztűzhelynél egy csipesszel tartsd a lángba a paprikát, és így forgasd. Ha kész, tedd zárható műanyag zacskóba vagy egy műanyag fóliával lefedett tálba, hadd gőzölődjön, és amikor kihűlt annyira, hogy ne égesse meg a kezed, már le is húzhatod a bőrét. 

Tépd csíkokra, a magokat mosd le róla, a csumáját dobd ki, és kész is. A mandulát száraz serpenyőben pirítsd, míg illatos nem lesz. Dobd késes robotgépbe vagy kisebb aprítóba, és daráld durvára. Ezután minden maradék hozzávalót, kivéve az olajat, tedd az aprítóba, és pépesítsd. Ha tudod, közben csorgasd hozzá az olajat, de az is jó, ha egyben teszed bele az egészet, és alaposan átkevered.

Hal receptek
Eszter

Dél-indiai halas curry

Dél-indiai halas curry-t először egy fárasztó, az étteremben munkával eltöltött nap után kóstoltam. A szaft krémes textúrája, enyhe csípőssége és a hal könnyedsége teljesen elvarázsolt. A mai napig az egyik kedvenc ételem és bármikor megtudnám enni. 🙂  Ketogén étrendbe is beilleszthető recept!   Az a tapasztalatom, hogy itthon sokan nem szeretik a halakat és a

Read More »
ketogén krém, házi majonéz
Ketogén diéta receptek
Eszter

Mennyei finom ketogén krémek, szószok, mártások (5 recept)

Megosztom veletek a kedvenc szósz és mártogatós receptjeimet. Házi majonéz, hollandi mártás és további ketogén krémek és hasonló recepteket találsz ebben a bejegyzésben. Nincs annál jobb, amikor házilag, magunk készítjük el ételeinket. Igaz, akkor sem tudjuk teljes mértékben, hogy milyen nyomelemeket tartalmaz ételünk, de jó úton haladunk, egy egészségesebb életmód felé.  Ketogén Sajtmentes szósz (elkészítési

Read More »
karfiolrizs
Köretek
Eszter

Fűszeres karfiolrizs, 1 vegán köret, amely alacsony szénhidrát diétában is bátran fogyasztható!

Hihetetlen, hogy mennyire rizsszerű ez az étel! Pedig finomabb, mint a rizs – a szervezetnek pedig jobb, mert nem tartalmaz keményítős szénhidrátot. És a segítségével még több zöldséget fogyaszthatunk. Sokféleképpen variálhatjuk, használhatunk hozzá más fűszereket is; nyugodtan játsszunk az étellel, kínáljukköretként is a karfiolrizst. A karfiolt előre is lereszelhetjük, majd főzésig a hűtőben tárolhatjuk. Amit

Read More »
8 leves recept
Bélregeneráló Diéta
Eszter

8 leves recept, ami bármikor jól jöhet! 30-50 perc alatt mind elkészíthető!

8 leves recept az egészséges életmód támogatására. Csirke vagy zöldségleves, a lényeg hogy gyorsan elkészíthető legyen és tápláló. A legtöbb recept tejmentes, gluténmentes és beépíthető ketogén diétába is. Ezekkel az egyszerű és egészséges receptekkel gyorsan levest varázsolhatsz a főételed mellé. A családom nagyon “leveses”, tehát mindig jól jön egy-két ötlet.  Lilahagyma leves A hagyma egyike

Read More »

Jártál már a kávézómban?

Lecsekkoltad már a webáruházam?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn