Fermentált répa gyömbérrel és kurkumával

Szükséged lesz:

  • Befőttes üvegekre
  • Kb. fél kg sárgarépára
  • 1 ujjnyi gyömbér darabra
  • 1 teáskanál kurkuma porra
  •  szűrt vízre
  • 1 és fél teáskanál tengeri sóra

Így készítsd:

  • Először is keverjük össze a tengeri sót a vízzel és tegyük félre.
  • Utána hámozzuk meg, és szeleteljük hosszú csíkokra a répát.
  • Szeleteljük fel a gyömbért.
  • Fektessük a befőttes üvegünket az oldalára, ez megkönnyíti, hogy a répa szeleteket szépen egymásra rakhassuk.
  • Tegyünk pár szelet gyömbért a befőttes üvegbe.
  • Majd félig töltsük meg sárgarépa szeletekkel.
  • Amikor az üvegünk félig van, tegyünk még pár szelet gyömbért az üvegbe, azután pedig tegyünk még bele répa szeleteket, egészen addig, még nem tudunk már hozzátenni egy szálat sem.
  • Állítsuk fel az üveget, és öntsük rá a sós vizet, amit félretettünk. A víz lepje el az összes répaszeletet.
  • Szórjuk meg a tetejét kurkumával és jól zárjuk le az üveget. Óvatosan rázzuk össze, éppen hogy csak a kurkuma eljusson az üveg minden részére.
  • Írjuk rá az üvegre dátumot.
  • Hagyjuk szobahőmérsékleten, pl. a pulton 2-3 napig
  • Amint meglátjuk a buborékokat, és észrevesszük, hogy a víz zavarossá válik, tegyük a hűtőszekrény ajtajába (a hűtő legmelegebb része)
  • Hagyjuk ott 10 napig, majd élvezzük! 🙂
  • Felbontás után, tartsuk a hűtőszekrény polcán a további erjedés lassítása érdekében.